16:26, sre, 3. Jul

Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor napoveduje nove vrhunce





Nova koncertna sezona Narodnega doma Maribor bo po besedah vodje programa klasične glasbe Barbare Švrljuga Hergovich ponovno postregla z vrhunskimi zasedbami. Med drugim bodo v sezoni 2024/2025 nastopili Züriški komorni orkester, Sekstet Filharmonične Camerate Berlin, pianist Bruce Liu, klarinetist Daniel Ottensamer in virtuoz Sergej Malov.

Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor bo v naslednji sezoni dopolnila 80 let delovanja in je po besedah Barbare Švrljuga Hergovich pustila s svojimi koncerti pomemben pečat tako v mestu kot v mednarodni koncertni dejavnosti. “Osem desetletij prizadevanj za to, da Mariboru ponudimo v posluh najboljše, kar je mogoče slišati na mednarodni glasbeni sceni, in prepričanja, da si mesto to zasluži, ne ostaja brez sledi,” je povedala ob današnji predstavitvi programa naslednje sezone.

Verjame, da tudi v novi sezoni ne bodo razočarali. “Potrudili smo se, tako kot zmeraj, pripeljati v Maribor raznolik nabor orkestrov različnih značajev, različnih slogovnih usmeritev,” je dejala.

Orkestrski cikel 2024/2025 odpirajo novembra z “mojstri dunajskega zvena”, člani Beethovnove filharmonije Baden s francoskim solistom Nicolasom Baldeyroujem. Decembra bo v Dvorani Union nastopil Züriški komorni orkester z violinistko Julio Fisher, januarja pa avstrijski Orkester tonskih umetnikov z dirigentom Gabrielom Bebeseleo in japonsko violinistko Sajako Šodži.

Spomladi v Maribor prihaja Sinfonietta iz Amsterdama pod umetniškim vodstvom Candide Thompson, ki bo gostil pianista Brucea Liuja, ki je zmagal na Chopinovem tekmovanju v Varšavi. Sezono bodo zaključili s koncertom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko mladega dirigenta Davorina Morija in z violinistom Rokom Zaletelom Černošem.

Komorni cikel tako začenjajo kot končujejo s slovenskimi glasbeniki. Prvi bo oktobra v Dvorani Union nastopil klavirski kvartet, ki ga sestavljajo Tomaž in Andrej Petrač, Robert Lakatoš in Roberto Papi, zadnji pa maja 2025 klavirski duo Gorišek Lazar.

Virtuoz Sergej Malov, ki igra različne inštrumente, se bo decembra predstavil v Mariboru s pianistko Irino Zahharenkovo. Januarja bo nastopil Sekstet Filharmonične Camerate Berlin z glasbeniki Berlinskih filharmonikov, aprila pa je na programa zasedba dunajskih glasbenikov Trio anthology, ki ga vodi klarinetist Daniel Ottensamer.

Mladinski cikel predstavlja serijo koncertov za otroke in mladino, predvsem zaključene šolske skupine. Razdeljen je na tri starostne skupine. “Nova sezona prinaša za marsikoga nekaj precej inovativnih metod, kako s poznavanjem klasične glasbe in njenim nadgrajevanjem slediti novejšim zvrstem, ki so skozi leta in različne načine življenja in izročilo iskale nov zvok, sveže ideje, nove ritme,” pravi producentka Tina Vihar.

Med drugim bo pred kratkim nastali Mariborski komorni orkester pod dirigentskim vodstvom Slavka Magdiča iskal vzporednice z nogometom, Murat in Jose bosta mlado občinstvo popeljala v sveta rapa, Trio Ardor pa prepleta elemente jazza, ljudskega izročila in klasične glasbe.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.