15:30, sre, 3. Jul

Izobrazba staršev vpliva na izobrazbo otrok in njihov materialni položaj v odrasli dobi





Med osebami, katerih oba starša sta imela največ osnovnošolsko izobrazbo, je bila stopnja tveganja socialne izključenosti višja (15 %) kot med tistimi, katerih vsaj eden od staršev je imel več kot srednjo šolo (11 %). Pri 69 % oseb s terciarno izobrazbo je imel vsaj eden od staršev tako izobrazbo.

Materialni položaj odrasle osebe odvisen od izobrazbe in statusa delovne aktivnosti staršev v njeni mladosti

Izobrazba staršev v precejšnji meri vpliva na finančni položaj njihovih otrok v odrasli dobi. Delež oseb, starih od 25 do 59 let, ki so bile v letu 2023 resno materialno in socialno prikrajšane, je bil večji med tistimi, katerih starši so imeli v njihovi mladosti (ko so bile osebe stare približno 14 let) nižjo izobrazbo. Podobne razlike so se pokazale tudi pri deležu oseb pod pragom tveganja revščine in oseb, izpostavljenih tveganju socialne izključenosti, le da so bile še izrazitejše v povezavi z izobrazbo matere.

Med osebami, katerih vsaj eden od staršev je imel končano več kot srednjo šolo, je bil delež izpostavljenih tveganju socialne izključenosti 11 %, medtem ko je med tistimi, katerih oba starša sta imela le osnovnošolsko izobrazbo ali manj, 15 %.

VIR: SURS

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.