05:47, sre, 3. Jul

Oddaja Na glas: Vegani o peticiji Slovenija proti kletkam, VegaMarketu, skrbi za živali, veganskih trgovinah





V tokratni oddaji Na glas so bili gostje vegani, ki so predstavili kampanjo in peticijo Slovenija proti kletkam, ki jo je v začetku meseca sprožilo društvo AETP. Prav tako tudi Nastjino barko, zatočišče za živali, ki so jih rešili pred zakolom. Več so povedali tudi o VegaMarketu, ki bo v nedeljo, 26. maja 2024 na Mali Tržnici v Mariboru, prav tam, kjer deluje tudi specializirana veganska trgovina Zelena japka.

Več so povedali tudi o tem, kdo sploh je vegan in po katerih načelih živi, se prehranjuje, dela in ustvarja. Izpostavili so tudi razliko med vegani, vegetarijanci in drugimi.

Gostje v oddaji: Samo Curk, društvo AETP, Nastja Židanik, zatočišče za živali Nastjina barka, Tina Arnuš, društvo Pupillam, trgovina Zelena japka, in Maja Hrovat, Slovensko vegansko društvo.

Samo Curk iz društva AETP je predstavil kampanjo Slovenija proti kletkam. Društvo se zavzema za opustitev reje kokoši nesnic in svinj v kletkah. S peticijo želijo poseči na zakonodajno raven in od vlade zahtevajo prepoved kletk. Več o kampanji najdete na povezavi TUKAJ, kjer dobite tudi obrazce podpore.

Nastja Židanik je zaupala, katere živali imajo zdaj v družinskem zatočišču Nastjina barka. Tam so se znašle tako živali, ki so jih rešili pred zakolom, najsi so jih sami odkrili ali pa prinesli drugi. Na njihovem posestvu bodo dočakale naravno smrt, prav tako tudi vse druge živali, ki jih imajo, saj skrbijo še za celo vrsto drugih. Nekatere divje in domače živali imajo pri sebi, dokler ne okrevajo po bolezni ali poškodbah, druge ostanejo pri njih ali jim najdejo dom.

Voditeljica Uršula Godec ter gosti Samo Curk, Nastja Židanik, Tina Arnuš in Maja Hrovat v oddaji Na glas

Maja Hrovat iz Slovenskega veganskega društva je povedala več o veganski filozofiji in načinu življenja, o prehrani, prizadevanju in skrbi za živali, prav tako pa je predstavila tudi VegaMarket, ki bo na Mali tržnici v Mariboru v nedeljo, 26. maja 2024. Na VegaMarketu se bo ves dan dogajalo, prišli bodo predstavniki mnogih društev, organizacij, ki skrbijo za živali, naravo na odgovoren način. Vsi štirje gostje tokratne oddaje Na glas bodo prav tako na VegaMarketu, na katerega vabijo tako vegane kot tudi vse druge.

Tina Arnuš pa ima prav na Mali tržnici v Mariboru vegansko trgovino Zelena japka. V oddaji je zaupala razloge za njeno odločitev, da postane veganka, prav tako tudi, kako deluje trgovina, kaj imajo tam, čemu se odpovedujejo odvečni embalaži in kako skrbijo, da uresničijo načelo “zero waste”, torej brez odpadkov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.