00:26, čet, 4. Jul

Prihaja vremenska ujma s krajevno močnimi nalivi in točo, najhuje bo na območju Štajerske in Dolenjske





Na nekaj posameznih neviht lahko računamo že danes popoldne oz. zvečer – največ verjetnosti za njihov nastanek pripisujemo južnemu delu države, poroča vremenskih portal Neurje.si.

“Ponoči se bo nestabilnost povečala, zato se bodo nevihte pojavljale v večjem delu države – nekaj močnejših z nalivi lahko ponoči nastane na vzhodu Slovenije. Glavnino nevihtnega dogajanja pričakujemo v torek, ko bo prisotnega tudi nekaj več vetrovnega stržena – veter, ki po višinah spreminja smer,” navedejo pri Neurje.si 

V popoldanskih urah bo prevladoval južni do jugovzhodni veter, ki bo predelom obarvanim z oranžno barvo dovajal nekaj več konvektivne energije za razvoj močnejših nevihtnih celic (za razliko, danes prevladuje jugozahodnik).

Predvsem na območju Dolenjske ali Štajerske lahko popoldne nastane kako krajevno neurje z močnimi nalivi in tudi točo.

Tudi za okolico med Zagrebom in Varaždinom nekateri modeli nakazujejo razvoj močnejših neviht (supercelični index na WRF kartah + CAPE), ki bi lahko hipotetično takrat potovale v smeri Maribora, kjer bo v popoldnevu največ energije – MLCAPE – tudi do 2000 J/kg, še napišejo pri portalu Neurje.si.

Napovedujejo, da bodo težave vnovič povzročali močnejši nalivi, ki smo jih ob takih nevihtnih dogodkih vajeni: “Posledično lahko zopet računamo na možnost manjših hudourniških poplav in razlitja nekaterih vodotokov.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.