07:33, sre, 3. Jul

V SNG Maribor že tretja Puccinijeva opera v tem letu





Opera in balet SNG Maribor sta minuli petek, 17. maja, premierno uprizorila dramatično opero Tosca. Predstavo si je ogledala polna dvorana ljubiteljev opere, ki so bili ob koncu navdušeni!

V letošnjem letu mineva sto let od smrti znamenitega italijanskega skladatelja Giacoma Puccinija. Med dvanajst Puccinijevih oper sodi tudi znamenita Tosca, ki je ena njegovih najbolj smrtonosnih oper, saj nihče od glavnih akterjev ne preživi do konca. Maribor se je tako že tretjič letos poklonil Pucciniju.

Tokratna uprizoritev je imela zelo dovršeno scensko postavitev, ki se je premikala in spreminjala že med samo predstavo ter vključevala odlično dinamično projekcijo različnih ozadij. Vse to je gledalcu pomagalo še dodatno vstopiti v zaplete in preobrate zgodbe, ki se dogaja v Rimu leta 1800. Tako so bili prepričljivo uprizorjeni skrivni hodniki in obzidje Angelskega gradu, cerkev sv. Andreja in temačno domovanje Scarpia.

V premieri so pod taktirko Gianluce Martinenghija nastopili izjemni vokalisti

Režiser postavitve Tosce je Italijan Pier Francesco Maestrini, ki je iz Italije v Maribor pripeljal tudi kostumografa in še nekatere sodelavce. Zgodbo o strastni in ljubosumni operni pevki Tosci, njeni ljubezni do slikarja Maria ter zlobnem baronu Scarpii, ki vodi v tragično smrt vseh glavnih junakov, je režiser želel predstaviti kot edinstveno filmsko pripoved v črno-beli tehniki, postavljeno v prvo polovico minulega stoletja. Delo si vsekakor zasluži pohvalo, saj je bilo dobro izvedeno in je odpiralo pomembna vprašanja, a vseeno bi lahko bili določeni prizori za nekatere gledalce žaljivi.

V premieri so pod taktirko Gianluce Martinenghija nastopili izjemni vokalisti. Naslovno vlogo Florie Tosce je pela Rebeka Lokar, v vlogi Maria Cavaradossija je nastopil gruzijski tenorist Miheil Šešaberidze. V vlogi Cesareja Angelottija se je predstavil Valentin Pivovarov, kot baron Scarpia, ki je po aplavzu sodeč najbolj navdušil gledalce, pa je nastopil Luka Brajnik.

Na premieri tudi mož predsednice RS 

Med drugimi znanimi obrazi občinstva je bil že vsaj drugič letos gost tudi mož predsednice Slovenije, Aleš Musar, ki je na dogodek pripeljal svojo mamo.

Pred Tosco je v tem letu občinstvo v Mariboru videlo že premiero njegove Lastovke in reprizi Manon Lescaut ter Madama Butterfly. Novembra, prav na Puccinijev smrtni dan in stoto obletnico smrti, pa bo 29. novembra na sporedu še njegova zadnja opera Turandot.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.