13:24, sre, 3. Jul

Izjava predsednika vlade po napovedi voditeljev Španije, Irske in Norveške o priznanju Palestine





“Pozdravljam današnjo napoved voditeljev Kraljevine Španije, Republike Irske in Kraljevine Norveške o priznanju Palestine. V zadnjih tednih sem bil z njimi v tesnem in rednem stiku, v naslednjih dneh pa bom tudi s številnimi kolegi iz držav članic, ki še niso priznale Palestine, v upanju, da se pridružijo našemu procesu priznanja v bližnji prihodnosti,” je dejal Predsednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob.

“Slovenska vlada je kot prva iz skupine držav, podpisnic posebne izjave ob robu Evropskega sveta (Slovenija, Španija, Irska, Malta), začela proces priznanja Palestine, v katerem smo izrazili pričakovanja, ne pa pogoje, za obe strani. V nedavnem pismu voditeljem držav članic EU sem tiste, ki še niso priznali Palestine, pozval, da se pridružijo našemu procesu priznanja. Z jasno izraženimi pričakovanji do vseh strani lahko sodelujemo, združeni in močni, da bi dosegli skupni cilj priznanja v službi človeštva, miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu. Več držav bo z nami, močnejši bo naš vzvod na obe strani za doseganje premirja in izpustitev talcev,” dodaja.

Proces vodimo zato, ker želimo stvari spremeniti z zavedanjem, da Palestinci potrebujejo več kot le simbolično gesto priznanja. Podpiramo napore EU in širše mednarodne skupnosti, ki skuša z javnim političnim pritiskom in diplomatskimi napori priti do premirja.

“Radi bi pripomogli k reformiranju in opolnomočenju palestinske oblasti, ki bo zastopala svoje prebivalstvo tako na Zahodnem bregu kot v Gazi in ga vodila k rešitvi dveh držav, ki jo kot rešitev za trajen mir vidi skoraj ves svet. Samo takrat, ko bodo vsi akterji v regiji in v svetu sprejeli realnost rešitve dveh držav in ko bodo naslovljena osrednja vprašanja izraelsko-palestinskega vprašanja, bo na Bližnjem vzhodu mogoč trajen mir in bodo Izraelci in Palestinci lahko zaživeli drug ob drugem v varnosti in stabilnosti,” zaključi.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.