15:18, čet, 4. Jul

Mediji: Papež naj bi uporabil žaljiv izraz za geje





Papež Frančišek je razburil z izjavo, ki naj bi jo izrekel na srečanju z italijanskimi škofi, ko je uporabil slabšalni izraz za geje. Frančišek je na srečanju med drugim dejal, da istospolno usmerjenim semeniščnikom ne bi smeli dovoliti, da postanejo duhovniki, so v ponedeljek poročali italijanski mediji.

Papež je na srečanju Italijanske škofovske konference (CEI), ki je potekalo prejšnji teden v Vatikanu za zaprtimi vrati, spregovoril o problematiki istospolnih duhovnikov. Pri tem je na vprašanje škofov, ali naj se odkrito istospolno usmerjenim semeniščnikom dovoli, da se izobražujejo za duhovnike, odgovoril, da ne.

Papež naj bi nato po poročanju časnikov La Repubblica in Corriere della Sera v italijanščini dejal, da je v Cerkvi že preveč homoseksualcev, pri čemer je uporabil vulgarni izraz pedrstvo oz. v italijanščini “frociaggine”.

Nekateri škofje so potrdili, da je papež na srečanju uporabil vulgarno besedo, pri čemer naj bi šlo za nenamerno napako papeža iz Argentine, ki mu italijanščina ni materni jezik. Navzočim je bilo jasno, da se papež ne zaveda, kako žaljiva je ta beseda v italijanščini, so povedali škofje.

Papež je lani dovolil blagoslov istospolnih parov

O incidentu, ki naj bi se zgodil 20. maja, ko je Italijanska škofovska konferenca začela štiridnevno skupščino s srečanjem s papežem za zaprtimi vrati, naj bi sicer prvi poročal italijanski tračarski spletni portal Dagospia.

Papež Frančišek je v preteklosti že večkrat dejal, da bi morala biti Cerkev odprta za vse, tudi za vernike LGBTQ+. Lani je celo dovolil blagoslov istospolnih parov. Vendar pa je tudi jasno povedal, da meni, da je homoseksualnost “greh, tako kot vsako spolno dejanje zunaj zakonske zveze”.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.