15:18, čet, 4. Jul

Goljuf iz časov korone: Z boni lažno prijavil več kot 2000 oseb, toliko je zaslužil





Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper 38 letnega in 42 letnega osumljenca zaradi utemeljenega suma, da sta v sostorilstvu storila kaznivo dejanje Preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po prvem odstavku 230. člena KZ-1 ter kaznivo dejanje Ponareditev ali uničenje poslovnih listin po 235. členu KZ-1. Kazniva dejanja so bila storjena na škodo FURS oziroma proračuna RS.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je imel 38-letnik kot samostojni podjetnik registrirano nastanitveno dejavnost na območju Posavja

Osumljenec je lažno prijavil preko 2000 oseb kot goste v nastanitvenem objektu, izdelal je lažne račune o opravljenih storitvah ter nato med leti 2020 in 2022 od FURS na podlagi lažnih podatkov zahteval in pridobil preko 274.000 evrov neupravičeno izplačanih subvencij iz naslova turističnih bonov.

Turistični boni so bili izdani z namenom odprave posledic epidemije v turizmu za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma skladno z Zakonom o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 in drugimi pravnimi akti. Ugotovljeno je bilo, da je drugi osumljeni pri teh nepravilnosti aktivno sodeloval na način, da je v posameznih primerih v zameno za določen delež vrednosti bonov od dejanskih imetnikov pridobil podatke in jim brez računov izdajal drugo blago iz svoje osnovne dejavnosti. Tako pridobljene podatke je posredoval prvo osumljenemu, da je lahko pridobival sredstva od države.

V nekaterih primerih je bilo ugotovljeno, da je prvo osumljeni imetnikom bonov izročal del vrednosti bona v gotovini. Z opisanimi dejanji je za proračun RS nastala premoženjska škoda v višini preko 274.000 evrov. V predkazenskem postopku je policija aktivno sodelovala s FURS, opravljena so bila številna nujna preiskovalna dejanja na podlagi odredbe pristojnega sodišča.

Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Krškem. Za kaznivo dejanje Ponareditve ali uničenje poslovnih listin po 235. členu KZ-1 je predpisana kazen zapora do dveh let, medtem ko je za kaznivo dejanje preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po členu 230 KZ-1, predpisana denarna kazen ali zapor do treh let.

Za istovrstna dejanja ter kaznivo dejanje s področja korupcije so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto na Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu podali kazensko ovadbo zoper šest fizičnih oseb ter pravno osebo.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je osumljenec z območja PU Novo mesto preko družbenih omrežij oglaševal odkup turističnih bonov za nastanitev in od imetnikov bonov pridobil potrebne podatke za unovčitev bonov. Z ostalimi sostorilci, med njimi tudi nosilci nastanitvenih dejavnosti, so si v letu 2022 pridobljene podatke medsebojno posredovali ter nato v nadaljevanju lažno prikazovali izvedbo storitev. Z lažnimi podatki so od FURS za lažno vnovčene bone neupravičeno pridobili denarna sredstva v višini preko 7.300 evrov. Pri obravnavi so bile za dva izmed osumljenih ugotovljene ter preiskane tudi okoliščine v zvezi kaznivega dejanja Sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje in s tem izvedene vse potrebne aktivnosti v predkazenskem postopku, na podlagi katerih je bila podana kazenska ovadba tudi za korupcijsko kaznivo dejanje.

V predkazenskem postopku so bila opravljena številna nujna preiskovalna dejanja na podlagi odredb pristojnega sodišča. Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu.

Za kaznivo dejanje Sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje po 263. členu KZ-1je predpisana kazen zapora do 4 let in denarna kazen.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.