05:36, sre, 3. Jul

Ta vikend ponovno mednarodna likovna kolonija Duplek Art s kar 34 sodelujočimi umetniki





Ta vikend bo v Dupleku že 15. mednarodna likovna kolonija Duplek Art. Prvi udeleženci na 15. mednarodno kolonijo Duplek Art, ki jo za ta vikend pripravlja slikar Rajko Ferk, pridejo že v petek iz Srbije, Italije, Avstrije in Ukrajine. Nato pa se jim na glavno dogajanje v soboto in nedeljo pridružijo še vsi drugi.

Uradno tako začnejo kolonijo v soboto, 1. 6. 2024, ob 9. uri.  Sodelovali bodo slikarji in slikarje ter en kipar, to je Igor Sitar, ki sodeluje na likovni koloniji že vsa leta.Tokrat bodo imeli uradnega fotografa iz Slovaške Juraja Čopa, njegova žena Beata Čop je akademska slikarka, ki bo prav tako udeleženka na koloniji, zakonca sicer živita in ustvarjata večji del leta na Hvaru, kjer aktivno sodelujeta v likovnem društvu iz Splita.

Letos je slikar in organizator Rajko Ferk izbral 34 sodelujočih umetnikov, od tega devet debitantov. Umetniki pa prihajajo iz desetih držav.

Umetniki si sami izberejo temo, nam je povedal Rajko Ferk, ki je dodal, da si je zaželel, da bi kdo naredil tudi motiv Maribora, nabavil pa je platna dimenzij 50 x 70 in na željo umetnikov tudi nekaj večjih.

Vikend in del ponedeljka je namenjen ustvarjanju in druženju

Slikarji in slikarke bodo v soboto ustvarjali vse do odmora za kosilo, pogostili se bodo s picami in prekmursko gibanico podpornika Da Noi a. Namestili se bodo v hotel Vila Emei. Nato pa se vrnili na lokacijo skupnega ustvarjanja, kjer bodo ustvarjali do večera. Po večerji pa jim bodo postregli še s kulturnim programom. Že tradicionalno bo nastopil Tamburaški orkester občine Duplek, udeležencem bodo takrat podelili tudi priznanja. Pridružil se jim bo tudi župan občine Duplek Mitja Horvat. Po napornem dnevu se bodo veselo podružili še pozno v noč. Nedelja bo za udeležence delovna. Časovnica za ustvarjanje in obede je ista kot v soboto. Po večerji pa se jim bo pridružila glasbena skupina Žuta osa.  Slikarji in slikarke, ki bodo iz tujine prišli na kolonijo, bodo to noč še prespali.

V ponedeljek si bodo ogledali del Maribora

V ponedeljek po zajtrku bodo še ustvarjali do kosila. Nato pa jih bo Rajko Ferk peljal na krajši izlet v Maribor. Nekaj od njih že pozna Lent, vendar ne v novi preobleki. Sprehodili se bodo od Vodnega stolpa (tam bo tudi v septembru razstava likovnih del ‘Od Vurberka do Maribora’) do Sodnega stolpa, nadaljevali bodo po Koroški do Glavnega trga, še do Frančiščanske cerkve in zaključili sprehod.

Dela (zaenkrat) niso na prodaj, bodo pa prikazana na več razstavah

Likovna dela niso prodajna, saj bodo na razstavah v Dvorjanah, Kamniku, Velenju, Ptuju, v Mariboru pa v Vodnem stolpu in trgovskem centru E.Leclerc. Odprtje prve razstave njihovih tokratnih del bo v Domu kulture Dvorjane 11. 6. 2024 ob 18. uri. Takrat bo Rajko Ferk tudi predstavil vsako likovno delo in avtorja. Morebitni interesenti lahko sicer kontaktirajo Ferka in nato naslednje leto kupijo kakšno umetnijo, izkupiček od prodaje pa bo šel za pripravo nove likovne kolonije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.