07:20, sre, 3. Jul

Zakaj so LED luči najboljša rešitev za vaše dvorišče?





Razkrivamo pomembno razliko med navadnimi in LED svetili! Odkrijte 7 ključnih razlogov, zakaj se razsvetljava vašega dvorišča z uporabo LED luči vse bolj splača.

Če imate letošnje pomlad oz. poletje v načrtu, da boste naredili svoje dvorišče ali teraso razkošno, je v prvi vrsti pomembno, da razmislite o sami funkcionalnosti svetil. Čeprav ima estetski izgled razsvetljave pomembno težo, si zapomnite, da je funkcionalnost še vedno pomembnejša.

In ne pozabite – pri izbiri osvetlitve za dvorišče morate v obzir vzeti tudi cene in dolgoročno dobičkonosnost, kamor seveda spada tudi skrb za energetsko učinkovitost sijalk. In ni potrebno posebej poudariti, da je intenzivnost osvetlitve izjemno pomembna, predvsem z vidika varnosti vaše družine.

Naj omenimo, da je zanimiva študija Astronomskega društva Viktorije iz Avstralije ugotovila, da močna svetloba v večji meri spodbuja kot preprečuje kriminal. Zanimiva teorija, ki ima nekaj smisla, vendar ne pozabimo, da obstajajo razlike med balkanskimi in avstralskimi kriminalci.

Stereotipno velja, da so neosvetljeni parki znani kot zbirališča sumljivih in zlobnih tipov s kapuco, neosvetljena in temna dvorišča pa so odlična vaba za roparje. Ker alarmni sistemi in videonadzor v naši regiji še vedno niso tako razširjeni, ustrezna osvetlitev v današnjem nevarnem okolju predstavlja polovico varnosti. Da ne govorimo o tem, da vsaka naložba v gospodinjstvo prinese dodatno toplino med družinske člane.

Pomlad je idealen čas za okrasitev in popestritev zunanjih površin vašega doma, pa naj bo to dvorišče, vrt ali terasa. Da bi vam olajšali izbiro pri nakupu, smo testirali 5 različnih vrst zunanjih svetil za dvorišče, pri čemer smo upoštevali vse naštete kriterije. Zelo enostavno smo prišli do zaključka, a vseeno začnimo po vrsti.

Katere vrste zunanje razsvetljave obstajajo?

Torej, obstaja več različnih vrst zunanje razsvetljave za dvorišče. A tokrat bomo šli skozi najbolj zastopane v Sloveniji.

Halogenske luči: čeprav so nekoliko manj učinkovite od LED luči, so halogenske luči še vedno priljubljena izbira zaradi svoje dolge življenjske dobe in svetilnosti. Imenujejo se tudi kvarčne ali volframove halogenske žarnice, saj so izdelane iz kremenčevega ali aluminosilikatnega stekla.

Solarna razsvetljava: za napajanje uporablja sončno energijo, zaradi česar je okolju prijazna možnost. Solarne zunanje luči so idealne za osvetljevanje poti, vendar so lahko manj učinkovite v zelo temnih razmerah.

Fluorescentne luči: so učinkovite in nudijo dobro svetlobo, vendar niso tako odporne na ekstremne temperature kot LED luči.

Metalhalogenske sijalke: te sijalke so svetlejše od standardnih halogenskih žarnic, vendar imajo krajšo življenjsko dobo in porabijo več energije. Kovinske halogenske žarnice spadajo v kategorijo zunanje razsvetljave in se uporabljajo predvsem za osvetlitev parkirišč ali samopostrežnih tržnic. Pogosto jih srečamo tako v sodobnih poslovnih prostorih kot v razstavnih prostorih različnih vrst.

LED luči: sorazsvetljava prihodnosti, ki od leta 2011 doživlja preporod in enormen porast prodaje. Napoveduje se, da bo do leta 2030 že 75 % vseh sijalk na Zemlji LED z UV diodami. Za razliko od navadnih sijalk, ki se napajajo z izmeničnim tokom, se LED svetila napajajo z enosmernim tokom. Njihova življenjska doba presega 50.000 ur in z njimi boste porabili do 90 % manj električne energije. S tem boste redno prihranili na mesečni ravni.

Tabelarni prikaz vseh kriterijev pri izbiri cenovno najugodnejše zunanje razsvetljave za hišo

Tip razsvetljave Življenjska doba (v urah) Cena za eno sijalko (v evrih) Stroškovna učinkovitost Energijska učinkovitost Jakost svetlobe
Halogena 2.000-5.000 300-1.500 (po sijalici) Nizka Nizka Visok
Solarna 25.000-50.000 2.000-10.000 (po sijalici) Nizka Srednja do visoka Srednji
Fluorescentna 7.000-15.000 500-2.000 (po sijalici) Srednja Visoka Srednji
Metal-Halidna 6.000-15.000 1.500-4.000 (po sijalici) Srednja Visoka Visok
LED 25.000-50.000 300-1.500 (po sijalici) Nizka Nizka Visok

Iz tabele lahko razberemo, da ima LED razsvetljava nedvomno največ pozitivnih lastnosti. Je zelo učinkovita, ima zavidljivo življenjsko dobo, tako kot visoko jakost osvetlitve, hkrati pa je ugodnejša od solarnih luči, zato iz vsega tega jasno sklepamo, da je dolgoročno najbolj donosna.

Zaradi vseh teh številnih prednosti so LED luči vse bolj pogosto prva izbira mnogih lastnikov domov. In z vsemi temi lastnostmi vam dodatno ponuja širok nabor možnosti, o katerih bomo podrobneje pisali v naslednjih odstavkih. Ena izmed teh prednosti je zagotovo ta, da zaradi oddajanja ultravijolične UV svetlobe na svetlobo pritegnejo veliko manj žuželk v primerjavi s klasično navadno svetilko. Zato je LED razsvetljava elegantna rešitev, ki bo vaše dvorišče v toplih in vročih mesecih spremenila v oazo udobja in lepote.

LED razsvetljava je vsekakor več kot navadna razsvetljava. Če jo uporabite na kreativen način, vas lahko navdihne, da ustvarite pravljično okolje na svojem dvorišču. Bomo pretenciozni in rekli – “kjer se konča osvetlitev in začne umetnost.” Zato smo se odločili, da vam predstavimo nekaj praktičnih nasvetov, kako lahko LED svetila kar najbolje izkoristite in tako naredite svoj »vrt« neustavljiv za vse goste.

Katere funkcije lahko opravlja LED osvetlitev?

Zunanja LED svetila so res izjemno praktična in uporabna za vrsto različnih namenov. Različne vrste svetilk bodo primerno pokrile vsak kotiček vašega dvorišča. LED ima številne prednosti in zanimive podatke, ki potrjujejo, zakaj je ta vrsta razsvetljave daleč najbolj sprejemljiva rešitev za vse vaše potrebe, ne samo za osvetlitev dvorišča. Tukaj je nekaj koristnih predlogov, kako poudariti in osvetliti vse detajle, vrata, prostore in poti okoli vaše hiše.

Z vgradnimi LED lučmi lahko poudarite arhitekturne detajle hiše, kot so stene, stebri, loki ali drugi značilni elementi. Diskretna nastavitev bo prispevala k poudarjanju značilnih elementov brez preveč senc ali bleščanja. In če na primer postavite LED reflektorje na površino okoli rastlin, grmovja in dreves, boste ustvarili impresiven učinek in poudarili lepoto vaše zelene oaze.

Najbolje je, da pot in vrata osvetlite s talnimi ali stebrnimi svetilkami. Po želji prilagodite višino osvetlitve in s tem povečate vidljivost. Po drugi strani pa dekorativne ambientalne LED luči ustvarijo romantično vzdušje v poletnih večerih. Prijetno in sproščujoče, da boste v udobju doma uživali kot v hiši ob morju. S svetlobno dekoracijo lahko daste poseben poudarek določenim prostorom na dvorišču, kot je prostor za sedenje.

Stenske svetilke najbolj pristajajo na samo hišo, tik nad vrati na verando, saj dovolj osvetlijo vhod in prispevajo k varnosti, hkrati pa dodajo eleganten videz fasadi hiše.

Če hrepenite po nečem več oz. neobičajnem, lahko eksperimentirate z barvami in dinamičnimi učinki ter ustvarite drugačno vzdušje in vizualne učinke na dvorišču. S kombiniranjem različnih vrst LED luči in njihovo strateško razporeditvijo lahko dosežete izjemne rezultate pri izboljšanju estetike dvorišča in zagotovite prijetno okolje za uživanje spomladi in poleti. Vsako od navedenih svetilk najdete tukaj, na spletni strani shoppster.si, v kategoriji zunanja razsvetljava.

7 ključnih prednosti LED osvetlitve za dvorišče

Zbrali smo sedem ključnih prednosti LED osvetlitve terase, skupaj z razlago vsake prednosti:

1. Energetska učinkovitost
LED luči porabijo manj energije kot tradicionalna svetila (na primer halogenska ali fluorescentna), kar vodi do nižjih računov za elektriko in manjšega vpliva na okolje.

2. Trajnost
LED svetila imajo bistveno daljšo življenjsko dobo kot druge vrste svetil, kar pomeni nižje stroške vzdrževanja in menjave.

3. Visoka svetlobna učinkovitost
LED luči proizvajajo visokokakovostno svetlobo z manj toplotnimi izgubami, zaradi česar so idealne za osvetlitev terase.

4. Okoljska sprejemljivost
LED luči ne vsebujejo škodljivih materialov, kot sta živo srebro ali svinec, zaradi česar so okolju prijazna izbira za razsvetljavo.

5. Hiter vžig
LED luči takoj dosežejo polno svetlost, za razliko od nekaterih drugih vrst luči, ki potrebujejo čas, da se ogrejejo.

6. Nastavljiva jakost svetlobe
LED luči je mogoče enostavno prilagoditi, da ustvarite želeno vzdušje na dvorišču, od subtilne osvetlitve do intenzivne varnostne svetlobe.

7. Odpornost na ekstremne temperature in vibracije
LED luči so odporne na ekstremne pogoje, zaradi česar so zanesljiva izbira za zunanjo uporabo na dvorišču, ne glede na vremenske razmere.

Zaradi vseh teh prednosti je LED razsvetljava idealna izbira za osvetlitev dvorišča, saj zagotavlja učinkovitost, dolgo življenjsko dobo in prijaznost okolju. Kar nadalje pomeni, da je mogoče celo 95 % LED žarnic reciklirati. S tovrstno razsvetljavo spreminjamo ekološko zavest o trajnostni prihodnosti in skrbimo, kakšen svet zapuščamo prihodnjim generacijam.

Katere so najboljše znamke LED luči?

V Sloveniji, tako kot v mnogih drugih državah, obstaja več blagovnih znamk LED razsvetljave, ki so znane po visoki kakovosti in široki distribuciji. Nekatere od najkvalitetnejših in najbolj zastopanih blagovnih znamk LED razsvetljave v Sloveniji so:

Philips: je ena najbolj znanih svetovnih blagovnih znamk LED-razsvetljave z bogato tradicijo in je prepoznavna po svojih visoko kakovostnih izdelkih in inovativnih rešitvah.

Osram: je znan tudi po kakovostni LED razsvetljavi in ​​ponuja široko paleto izdelkov za različne potrebe razsvetljave.

Sylvania: Sylvania je še ena znana blagovna znamka, ki ponuja visokokakovostno LED osvetlitev za različne namene.

IKEA: je znano švedsko podjetje, ki ponuja tudi visokokakovostno LED razsvetljavo po dostopnih cenah.

Emos: EGLO lighting je češka blagovna znamka, ki ponuja moderna in funkcionalna LED svetila za različne prostore, tudi za zunanjo uporabo.

Te blagovne znamke so le nekatere od najbolj znanih in zastopanih v Sloveniji, izbira blagovne znamke pa je lahko odvisna od posebnih potreb, preferenc in proračuna.

Zaključek

Če povzamemo, sta danes dve vodilni vrsti razsvetljave solarna in seveda LED razsvetljava. Solarna razsvetljava je enako dobra za ohranjanje okolja, pa tudi za okoljsko ozaveščenost, saj ne onesnažuje okolja. Poleg tega predstavlja precej dolgoročno naložbo, kar pomeni, da se bo vaša investicija povrnila šele v daljšem časovnem intervalu. Hkrati pa zaradi zelo učinkovitega vizualno-estetskega vtisa nikogar ne pusti ravnodušnega. Če pa kupujete na drobno, posamezne žarnice ali svetilke, je povprečna cena solarnih svetil bistveno dražja od LED sijalk. To je eden izmed pomembnih parametrov, zaradi katerega ima LED še vedno prednost in je trenutno najbolj priljubljena razsvetljava.

Poleg tega je energetska učinkovitost solarne razsvetljave varljiva in je zelo odvisna od modelov različne kakovosti, medtem ko je pri LED modelih energetska učinkovitost precej konstantna in standardizirana. Z LED razsvetljavo ni težav, hkrati pa je visoko učinkovita, ki prepričljivo premaga vse druge vrste razsvetljave. Navsezadnje se solarne luči niti ne morejo kosati s stopnjo intenzivnosti LED osvetlitve. Vse to nas pripelje do prepričljivega zaključka v prid LED razsvetljave, ki ima v bližnji prihodnosti tendenco, da popolnoma in dominantno zavlada planetu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.