11:42, sre, 3. Jul

Mestni svetniki potrdili ukinitev mesečnih pavšalov članom nadzornega sveta in revizijske komisije holdinga





Poročali smo, da so mariborski mestni svetniki Mestne občine Maribor, natančneje 13 izmed njih, zahtevali sklic izredne seje. To so razpisali za danes, 30. maja 2024.

Na dnevnem redu je bila tema Javni holding Maribor d.o.o., seznanitev s trimesečnimi pisnimi informacijami župana o izvrševanju sklepov mestnega sveta in ugotovitvah državnih organov in drugih institucij, ki opravljajo nadzor nad delom mestne občine ter drugih zadevah, ki imajo finančne posledice za Mestno občino Maribor in sicer za vsa trimesečna obdobja od začetka 2. mandata do konca zadnjega trimesečja.

Divjak Mirnik: “Določitev pavšalov odstopa od modela nagrajevanja”

Lidija Divjak Mirnik – LPR je uvodoma pojasnila: “Člani nadzornega sveta družne JH Maribor po sklepu župana od 1. 1. 2023 ob sejninah prejemajo mesečni pavšal v višini 941 in nekaj bruto oz. 1400 bruto dobiva predsednik. Mesečni pavšal dobivajo tudi člani v revizijski komisiji in sicer 253 bruto oz. 353 predsednik komisije. Ob uvedbi mesečnih pavšalov župan ni utemeljil potrebe za njihovo določitev, ni predstavil kriterijev in s sklepom tega ni naložil, kateremu drugemu organov JHMB. Določitev pavšalov odstopa od modela nagrajevanja članov nadzornih svet in njihov delovnih teles v ostalih podjetjih skupine JH MB.”   

Lidija Divjak Mirnik – LPR: “V Mariboru in v holdingu nismo tako bogatit, da bi si lahko privoščili sejnine in pavšale, ne glede na to, če imajo to po priporočilih in pričakovanjih SDH, ki smo slišali, na kakšen način deluje.”

Mariborski župan je pozval direktorja Javnega holdinga, da razloži, kako so prišli do teh pavšalov. Direktor Andrej Rihter je pojasnil: “Držali smo uzanc slovenskega državnega holdinga, kajti JH Maribor spada pod priporočila slovenskega državnega holdinga Pri določanju višine plačila za osnovno upravljanje funkcije so uveli verzijo lz leta 2022. Takoj za tem, ko je bil predlog obravnavan na skupščini, ko je imel pristojnosti župan, je holding pristopil k spremembi v podrejenih družbah,” je med drugim povedal.

Župan Saša Arsnovič, se je dotakil tudi očitkov, da so nadzorniki v povezanih družbah plačani premalo in da naj bi bilo vse realzirano do 1. juulija: “Tudi nadzorniki v podjetjih, kjer še jim imajo, Mestne nepremičnine, šport in pogrebni zavod so nadzornike ukinili, zaradi tega, ker imamo močen nadzornik svet v holdingu in ekipo, ki ima dovolj znanja, da lahko male nadzirajo in kjr je šlo veliko denarja za nadzorovanje pri manjših prometih.” Tjaša Gojkovič – Lista kolesarjev in pešcev je dodala, da nadzornih svetov v prej omenjenih podjetjih niso ukinjali,ker bi naloge prinašali na nadznorni svet holdinga, ampak ker jih te družbe ne potrebujejo.

 Karin Jurše – Gibanje Svoboda: “SDH se ukvarja s podjetji, ki delujejo na trgu, med tem, ko se v naš holding ukvarja z javnimi podjetji, za katera vemo, da kadarkoli zadiejo v težave dvignemo ceno ali pa iz proračuna nekaj plačamo. Podjetništvo v smislu SDH in našega holdinga zame ni identično.” Arsenovič ji je odgovoril, da javna podjetja delajo 80 procentov javne službe in maksimalno 20 procentov tržno.

Marko Slavič,  Gibanje Svoboda, je spomnil na začetek seje, ko so bili prisotni zaposleni v mariborski livarni ( več TUKAJ ). Njihova plača je namreč primerljiva z nagrado sejnine nadzornike: “Zdi se mi, da ste pozabili. Hkrati govorimo o podfinanciranosti, da v istem trenutku obstaja uredba o plačilu sajnin vseh javnim zavodom, in funkcionirajo v državni lasti, tudi UKC, velike institucije v našem mestu, kjer nadzornik, tudi jaz kot predsednik NS bolnišnice v Ormožu prejemam 70 evrov nagrade za svoje delo.”  Arsenovič mu je odvrnil: “Dajati v isti koš delavce livarne je pa precedens, ki si ga skoraj ne zaslužimo, ker nimamo volitev. Populizem. Res sem razočaran.”

Zadnji pavšal se bo članom izplačal za mesec april 2024

Svetniki so glasovali in sprejeli, da se razveljavi sklep župana Saše Arsenoviča, s katerim so bili z dnem 1. 1. 2023 uvedena mesečna pavšalna plačila članom nadzornega sveta in revizijske komisije družbe JHMB d.o.o., z učinkom od dneva sprejema tega sklepa, tako da se zadnji pavšal članom nadzomega sveta in revizijske komisije JHFUB d.o.o., izplača za mesec april 2024.

A. T, Kearney d.o.o: Listine bo moral holding pripraviti v 15 dneh

Prav tako so sprejeli sklep Mestni svet Mestne občine Maribor uveljavlja pravico do informacij vseh listin v postopku javnega naročanja svetovalnih storitev, v katerem je bil izbran izvajalec A. T, Kearney d.o.o., pogodbe z vsemi prilogami ter morebitnimi pozneje sklenjenimi dodatki z izvajalcem A. T. Kearney listin, iz katerih je so razvidna plačila. Zahtevane listine je holding dolžen pripraviti v digitalni obliki, najpozneje v 15 dneh, tako da bodo zainteresiranim mestnim svetnikom na vpogled pri Službi za delovanje mestnega sveta.

Arsenovič sprejel argument, da je zavezan k trimesečnemu poročanju mestnemu svetu

Med predlaganimi sklepi je bil tudi sklep, da Mestni svet Mestne občine Maribor ugotavlja, da župan mestne občine Maribor krši prvi odstavek 118. člena Poslovnika, saj do danes mestni svet Mestne občine Maribor ni seznanil s pisnimi informacijami o izvrševanju sklepov mestnega sveta niti pisnimi ugotovitvami državnih organov in drugih institucij, ki so opravile oz. opravljajo nadzor nad delom mestne občine. Mestni svet Mestne občine Maribor predlaga njenemu nadzornemu odboru, da omenjeno kršitev Poslovnika obravnava in o sprejetih odločitvah obvesti mestni svet Mestne Občine Maribor.

Rosana Klančnik je pojasnila, da realizacijo sklepov spremlja njena služba. Dodala je, da je ta svetniškim skupinam posredovala zahtevane informacije. Povedala je še, da v prejšnih mandatih o realizaciji sklepov niso razpravljali na sejah mestnega sveta. Mariborski župan je sprejel argument, da je zavezan k trimesečnemu poročanju mestnemu svetu, zato od služb mestne uprave pričakuje, da bo to v prihodnje tudi opravila. Ob tej zavezi je tudi predlagatelj Igor Jurišič umaknil predloge sklepov.

Višja cena ureditvi nabrežja Drave-Lent: 12% povečanje glede na sklenjeno osnovno pogodbeno vrednost

Sicer pa sta bili med točkami tudi ureditev nabrežja Drave-Lent in dokument identifikacije investicijskega projekta nogometni stadion Pobrežje: ureditev igrišča z umetno travo. Obema so svetniki pritrdili.

Pogodba z izbranim glavnim izvajalcem Cestno podjetje Ptuj d.d. je podpisana na način, da izvajalec izvedena dela obračunava po fiksnih cenah iz potrjenega predračuna in po dejansko izvršenih količinah evidentiranih v knjigi obračunskih izmer, ki so potrjena s strani strokovnega nadzora. Projekt se je izvedbeno zaključil v mesecu marcu 2024 z dokončanjem zasaditvenih del, v teku je odprava pomanjkljivosti. Sofinancerska sredstva so bila v celoti uspešno črpana v letu 2023, navajajo v gradivu MOM. Med izvedbo pa je prišlo do določenih prilagoditev ter izvedbe nujno potrebnih del, zato so nastala dodatna dela in stroški: “Na podlagi izdelane PID dokumentacije in končnega obračuna, je bila ugotovljena končna vrednost GOI deI v višini 8.712.724,73 EUR in predstavlja 12% povečanje glede na sklenjeno osnovno pogodbeno vrednost. Vrednost celotne investicije bo tako znašala 9.419.434,19 EUR in je v primerjavi z oceno investicije pa investicijski dokumentaciji višja za 5,7 odstotka.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.