20:24, pon, 22. Jul

Predsednik uprave mariborske livarne apeliral: “Najdite razum in ohranite 350 delovnih mest”





Pred današnjo izredno sejo mariborskega mestnega sveta, se je mariborski župan Saša Arsenovićdotaknil dogajanja v mariborski livarni: “Naše podjetje MLM se že dolgo bori za to, da bi bolj mirno spali in tukaj obstali. Iz strani večih političnih strank pa tudi prebivalcev sem dobil poziv, da naj na seji mestnega sveta slišimo, kakšna je situacija.”

Seje so se udeležili zaposleni in tudi predsednik Uprave Davor Šenija, ki je dejal: “Preživeli smo korono, vsa možna prestrukuriranja, vojne, preživeli smo energetiko in vse ostalo. Sedaj smo prišli do tega, da smo skupaj z zaposlenimi dejansko uspeli ustvariti pozitiven rezultat v podjetju.”

Omenil je, da je bilo sicer na seji nadzornega sveta bilo doseženo oz. podprto finančno prestrukturiranje. “Danes sem tukaj, ker so me zaposleni prosili, da pridem, drugače pa sem tudi v nadzornem svetu tudi Samo Iršič. Odstopila sva 6. februarja, do 6. junija je odpovedni rok po pogodbi. Najin odstop je nepreklicen. Primopredajo bi morala narediti, a nimava s kom. Nimamo sogovornika, nimamo uprave, ne vem, kaj to pomeni po zakonu, za kakšne ukrepe se bo odločla predsednica nadzornega sveta. Vse je možno.”

“Poskusili smo. Uporabili vse argumente, vse projekcije, vse zaveze. Pridobili smo nova dela, vse. Pa ni zadostovalo, da državni lastnik kot glavni upnik, ki terja od nas 14 milijonov, da najde razlog in razloži, kako bo prekonstruktuiral ta dolg.”

“To je ključni razlog, zakaj sva odstopila,” je pojasnil Šenija in dodal: “Hoče se zadeva prikazati, kot da smo mi razlog, da bo firma končala tam, kjer ne bi smela. Glede na rezultate, glede na to, da vsi udeleženci v podjetju so, razen finančnih upnikov, tudi naši dobavitelji, kupci, zaposleni … Vsi imajo željo, da podjetje preživi. Jasnih sporočil do danes od SDH nismo prejeli. Jaz kljub naporom nadzornega sveta se nisem odločil, da potegnem nazaj svojo odstopno izjavo.”

Apeliral je na sve svetnike in politiko, da najdejo razum in ohranijo 350 delovnih mest

“Delavci so delali dve zimi na temperaturi 6 stopinj, ni zakona, ki jih v to sili. Na koncu pa nihče ne upošteva njihovih želj. Na koncu zaradi dolga do lastnika bomo v principu 350 delovnih mest izgubili, vse prispevke bomo izgubili, tudi premoženje podjetja. Lastnina državna ni samo terjatev. Lastnina je tudi delež v podjetju, čeprav nekdo trdi, da to ni vredno nič.”

“Podjetje ima pogoje, da preživi, ker ima take zaposlene, take kupce in take dobavitelje. Drugo je okolje, v katerem živimo,” je poudaril.

“Tu neke zdrave logike ni, zakaj ne bi lastnik poskrbel, da gre ta zgodba naprej, če delate pozitivno,” je dejal mariborski župan. Franc Kangler – SDS je pred dnevi livarno obiskal: “Boleče je to, da imajo pogodbe do 2030, da imajo delo, da niso nikomur dolžni kot lastniku, države. In ta ima interes, da jih pahne v stečaj. Apeliram na vse vas, ki imate povezave s centralo, tako Svobodo kot SD.”

Stojan Auer- Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti:Mi obžalujemo, da nimamo točke s tako perečo problematiko, kajti potem bi lahko sprejeli nek simboličen sklep, zato predlagam, da najdemo pot in način. Kjer je volja je pot. Da sprejmemo nek simboličen sklep, s katerim bomo pozvali upravo SHD, da najde rešitev za mariborsko livarno, na način, po katerem se  usoda tega podjetja ne bo končala kot je predvideno.”

Alenka Iskra – SD je dejala, da ni v moči stranke in mesta, da kaj ukranemo: “Kolikor mi je znano je minister Han odprl temo na vladi, kolikor mi je znano naj bi predsednik vlade s SDH govoril, rekli bi tako, da je upravljanje z državnem premoženjem, s tistim, ki se morda ne nahaja v centru moči, zelo mačehovsko. Imate moralno podporo.”

“Izgubljamo tisto zdravo jedro, na katerem lahko ustvarjamo dodano vrednost.”

Marko Slavič – Gibanje svoboda pa je dejal: “Kadar podjetje posluje s pozitivnimi prihodki pred plačilom obresti in davki, in kadar to dela na dolgi rok, je seveda z ekonomsmega vidika katastrofalno razmišljati o pošiljanju podjetja, ki ima, hvala bogu sedež, eden izmed redkih proizvodenj v Mariboru. Ne glede na to da je lastnik država, da je to lastništvo stacionirano v našem mestu. To je državna lastnina, ki je pozicionirana v mestu, od katere livarna plačuje vse prispevke verjetno za uporabo stavbnega zemljišča in podobno. Ne gre samo za osebe, gre tudi za perspektivo, da iz dneva v dan opažamo, da nam tujci pod zgodbo globalizacije kupujejo podjetja, potem prodajajo podjetja, koristijo zemljišča in podobno. Izgubljamo tisto zdravo jedro, na katerem lahko ustvarjamo dodano vrednost. To je po moje temeljni problem vsega.”

Druge novice

Comments

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.