20:19, pon, 22. Jul

Golob ob dveh letih dela vlade: Rezultati bodo prinesli še en mandat





Vlada obeležuje polovico mandata. Premier Robert Golob je dejal, da so na dosežke kot koalicija ponosni. Zagotovil je, da vlada nadaljuje pripravo strukturnih reform, prav danes je sprejela izhodišča za davčno, prav tako je sprejela izhodišča za spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti. Prepričan je, da bodo rezultati prinesli še en mandat.

Stranke koalicije – Gibanje Svoboda, SD in Levica – so si po Golobovih besedah po svetovnonazorskih pogledih zelo podobne. “Včasih imamo različne poglede, kako kakšen skupen cilj uresničiti, ampak na koncu vedno najdemo skupni jezik, zato je delo v vladi predano in trdo, dostikrat se smejemo, včasih se tudi kaj skregamo med seboj, ampak tisto, kar šteje, je, da so vsi dosežki skupni,” je povzel dveletno sodelovanje.

Izpostavil je, da so kljub zahtevnim razmeram ob poplavah, energetski krizi in naraščajoči inflaciji dosežki vidni. “Gospodarska rast v Sloveniji je med najvišjimi v EU, inflacija se je spustila z 10 na tri odstotke in je obvladljiva, brezposelnost pa je rekordno nizka. Še nikoli doslej Slovenija ni imela toliko delovno aktivnih,” je izpostavil in dodal, da se pozitivni trendi nadaljujejo.

“Dostikrat imamo vtis, da gredo vsi ti uspehi na račun gospodarstva, mi pa se od prvega dne zavedamo, da ne more biti blaginje niti ne socialne države, če ne gre gospodarstvu dobro,” je dodal. Ob tem je izpostavil rekordne dobičke v gospodarstvu, obenem pa so se rekordno dvignile tako zagotovljena pokojnina kot tudi minimalna plača.

“Kombinacija obojega, iskanja ravnotežja med socialno državo in razvojno prebojnostjo gospodarstva je načelo, ki se ga bomo držali tudi v nadaljevanju tega mandata in v naslednjem mandatu,” je dejal in napovedal, da bo vrsta ukrepov, ki jih izvajajo, v resnici dajala rezultate šele v naslednjem mandatu.

Na današnji seji je vlada po Golobih besedah obravnavala prvi paket davčnih sprememb, ki je usmerjen izključno v dvig produktivnosti slovenskega gospodarstva, prav tako so obravnavali spremembe na področju zdravstvene dejavnosti. “Na tem področju smo potrdili izhodišča, ki bodo pomenila revolucijo v našem javnem zdravstvenem sistemu. Po dolgih desetletjih smo se odločili, da bomo jasno in enkrat za vselej razmejili delovanje zasebnega in javnega,” je poudaril.

Prepričani so, da bodo s tem, ko bodo prepletanje javnega in zasebnega prekinili, zaustavili tudi razgradnjo javnega zdravstvenega sistema. “Vzporedno s tem smo sprejeli tudi izhodišče za to, na kakšen način delavce, ki delajo v javnih zdravstvenih ustanovah, dodatno motivirati, dodatno nagraditi za njihovo delo preko rednega delovnega časa,” je dodal.

Iz danes sprejetih izhodišč izhaja tudi prepoved trgovanja s koncesijami. Te bodo postale individualne, vezane na nosilca zdravstvene dejavnosti. “Preprodajanje koncesij je pripeljalo v situacijo, da se danes te kopičijo v zasebnih rokah in nimajo nobene zveze več z zdravstveno dejavnostjo, ampak samo še s čistimi poslovnimi odnosi,” je dejal.

Vlada je danes sprejela tudi sklep o priznanju Palestine. Po pričakovanjih bi lahko DZ sklep potrdil prihodnji teden, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen.

Vlada je sicer po Golobovih besedah zmagala volitve pred dvema letoma, “ker je obljubljala, da bo prekinila s praksami, ki smo jim bili priča, ker je obljubila normalizacijo odnosov in to je nekaj kar hitro pozabimo, hitro se da na to navaditi”. Obenem je bil kritičen do opozicije, ki da vztraja na istih načelih, torej da ni vladavine prava v Sloveniji, da ni medijske svobode, “vztraja na tem, da je treba kompletno spremeniti krajino, ki se ji reče demokratični ustroj države”.

“Vrednote so tiste, ki štejejo, ne osebni vtis, in ponosen sem, da danes lahko, ne samo v Sloveniji, govorimo o tem, da da živimo v demokratični družbi, kjer lahko vsak protestira in proti nikomur ne uporabljamo policije, še manj vodnega topa ali solzivca. Ponosen sem, da danes velja vladavina prava za vse, tako za navadnega državljana kot za politike, in ponosen sem, da velja svoboda medijev,” je dodal.

Vlada Roberta Goloba je mandat nastopila 1. junija pred dvema letoma.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.