20:28, pon, 22. Jul

V 26 družinskih ambulantah okrepitev z diplomirano medicinsko sestro





Ministrstvo za zdravje je na poziv ambulantam družinske medicine za vključitev dodatne diplomirane medicinske sestre prejelo 26 popolnih vlog. Vseh 26 ambulant bo tako prejelo dodaten denar, s katerim bodo lahko od julija dalje v ekipo ambulante vključili dodatno medicinsko sestro, hkrati pa bodo morali opredelili dodatne paciente.

Na ministrstvu so za STA pojasnili, da so vloge prejeli iz vseh regij. Osem popolnih vlog so podali nosilci iz javnih zdravstvenih zavodov, 18 pa koncesionarji. Največ popolnih vlog je podal Zgornjesavinjski zdravstveni dom Nazarje, in sicer štiri.

Ministrstvo bo za vključitev dodatne medicinske sestre v 26 ambulantah družinske medicine namenilo 433.301 evro.

Na poziv so se lahko prijavile ambulante, ki imajo v timu že zaposleno diplomirano medicinsko sestro oz. diplomiranega zdravstvenika v polovičnem obsegu. Trenutno namreč diplomirana medicinska sestra v posamezni družinski ambulanti deluje samostojno v referenčni ambulanti.

V izbrane ambulante družinske medicine bodo od julija diplomirane medicinske sestre vključene v polnem obsegu, s čimer želi ministrstvo spodbujati bolj celostno in kakovostno oskrbo. V zameno za dodatno pomoč bo morala vsaka od ambulant sprejeti dodatnih 300 glavarinskih količnikov.

Na ministrstvu za zdravje deluje delovna skupina za strokovno podporo ambulantam družinske medicine, ki bo pripravila načrt za spremljanje kakovosti in učinkovitosti dela ambulant. Tem ambulantam bo v podporo tudi pisarna za podporo ambulantam družinske medicine na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, so še napovedali na ministrstvu.

Poziv ambulantam družinske medicine je ministrstvo objavilo v začetku aprila, rok za prijavo pa se je iztekel 3. maja. Poziv so pripravili na podlagi uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.