07:20, sre, 3. Jul

V Mariboru 59. Borštnikovo srečanje





V Mariboru se danes s prvimi predstavami začenja 59. Festival Borštnikovo srečanje. Slavnostno odprtje bo v petek zvečer, dan zatem pa bo stekel tudi tekmovalni program, ki ostaja jedro tega osrednjega slovenskega gledališkega festivala.

V prvem tednu do slavnostnega odprtja se bodo na festivalu, kot običajno v zadnjih letih, zvrstila zlasti gostovanja tujih gledališč, začenši z nocojšnjim gostovanjem italijanskega umetniškega kolektiva Sotterraneo s predstavo Angel zgodovine.

Letos je prvič v zgodovini Borštnikovega srečanja na programu tudi lastna festivalska produkcija. Uprizoritev Konec sveta v treh dejanjih v režiji Selme Spahić, ki bo slovensko premiero doživela v torek v SNG Maribor, je nastala v sodelovanju z Zagrebškim gledališčem mladih in Beograjskim dramskim gledališčem v okviru mednarodnega projekta Sence pandemije: skriti glasovi.

Osrednji programski steber festivala ostaja izbor 12 slovenskih uprizoritev, ki se potegujejo za festivalske nagrade. Te je letos izbral selektor Blaž Lukan in se bodo v Mariboru zvrstile na ogled od sobote.

Tudi v spremljevalnem programu, ki ga je sestavil umetniški direktor festivala Aleš Novak, je 12 uprizoritev. Med njimi so tako slovenske kot predstave iz tujine.

“Pri izboru me je vodilo načelo izvedbene vrhunskosti predstav, njihov pomen za razvoj slovenskega gledališkega izraza in prostora, za promocijo novih avtorskih poetik, tudi za reprezentativnost in zaokroženost nekega enotnega slovenskega gledališkega prostora,” je povedal.

V strokovnem programu bo osrednji dogodek posvečen dokumentarizmu v gledališču. Poleg tega bodo v sodelovanju z različnimi partnerji med drugim priredili še okroglo mizo na temo izginjanja gledališke kritike, dogodek na temo prevajanja na področju dramatike, predstavitev novih knjig s področja gledališča ter tri razstave gledališke fotografije. Več vsebin je posebej namenjenih študentom AGRFT, na ogled bodo tudi tri študentske produkcije.

Zaključek festivala bo v nedeljo, 16. junija s podelitvijo nagrad, med drugim Borštnikovega prstana, ki ga letos prejme igralec Branko Šturbej.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.