07:45, sre, 3. Jul

VIDEO: Arsenovič se je odzval na ponudbo SDH za nakup mariborske livarne za en evro





Slovenski državni holding (SDH) je danes podal ponudbo mariborsko občini za skupno reševanje Mariborske livarne Maribor (MLM). SDH namreč Mestni občini Maribor ponuja nakup MLM za en evro. Ob tem pa je SDH občini še pripravljen zagotoviti tudi pet milijonov evrov za nadaljnje delovanje družbe in dolgoročno reprogramirati vse obstoječe terjatve. Mariborski župan Saša Arsenovič se je takoj odzval.

SDH je danes ob svoji ponudbi mariborski občini še zapisal, da pričakuje odgovor do 10. junija in da upa na čim prejšnje pogovore.

V nezavezujoči ponudbi so še zapisali: “Z željo, da v maksimalni meri prispevamo k preučitvi vseh možnosti za ohranitev nadaljnjega delovanja družbe MLM, ter glede na vsa pozitivna pričakovanja glede bodočih razvojnih možnosti in koristi družbe za lokalno okolje, ki so bila izražena na seji mestnega sveta Mestne občine Maribor, smo nemudoma pristopili k iskanju možnosti, v okviru katerih bi skupaj z občino lahko pristopili k ohranjanju delovanja družbe.”

SDH je MLM pripravljen  MO Maribor ali z njene strani določeni pravni osebi (npr. Javnemu holdingu Maribor) pripravljen prodati za en evro. V primeru nakupa naj novi lastnik takoj imenuje nove člane nadzornega sveta, ki imenujejo novo vodstvo. MLM sicer zdaj še vodi Davor Šenija, ki pa je skupaj s članom uprave Samom Iršičem februarja odstopil s položaja. Štirimesečni odpovedni rok se jima izteče ta četrtek.

SDH je ob tem novemu lastniku pripravljen dati dolgoročno (do 10 let) finančno posojilo v višini do pet milijonov evrov pod tržnimi pogoji. S tem bi lastnik takoj dobil sredstva, da na ustrezen način podpre nadaljnje delovanje MLM, navajajo v SDH, kjer so pripravljeni dogovoriti tudi nekajletno začetno obdobje, v katerem ne bi bilo treba odplačevati glavnice in obresti.

SDH je pripravljen tudi sočasno dolgoročno reprogramirati vse obstoječe terjatve do MLM in s tem zagotoviti solventnost, poudarjajo. Na tak način bo Mestna občina Maribor po prepričanju SDH lahko samostojno in po svoji presoji glede na za lokalno skupnost zaznane razvojne priložnosti podprla nadaljnje delovanje družbe MLM. “S tem bo občina lahko ohranila delovanje družbe, delovna mesta in pozitivne vplive na lokalno okolje, hkrati pa bo pridobila v posredno last tudi celotno zemljišče ob Dravi, na katerem trenutno deluje MLM. S tem bodo odpravljeni tudi vsi strahovi o tem, kaj naj bi se v bodoče s tem zemljiščem dogajalo,” še navajajo v SDH.

Odziv župana Saša Arsenoviča: “Ni tako enostavno!”

Saša Arsenovič je dejal, da so danes dobili dopis SDH, pri tem pa poudaril, da so strokovnjake že zaprosili za pregled zakonodaje, po drugi strani pa poslali SDS dopis, v katerem so izrazili željo po dostopu do več podatkov.

Dejal je še, da bodo ponovno stopili v stik z Davorjem Šenijo, s katerim je že pred pol leta govoril na to temo, prav tako, da je govoril z ministrom Hanom in še kom. Da pa v Sloveniji ni navada, da bi mestna občina stopala v finančne naložbe in da MO Maribor sploh nima zdaj primernih kadrov. Da pa se bodo potrudili poiskati rešitev, da bi ohranili delovna mesta v MLM.

Dejal je, da ni enostavno in da ne gre za to, da bi Mestna občina Maribor dobila od SDH pet milijonov evrov, ampak da gre za kredit. In da se trudi najti rešitev, saj je po njegovem to interes ne samo Maribora, ampak celotne Štajerske, Slovenije.

In  kaj lahko naredijo v tako kratkem roku?  Sklicati bi morali izredno sejo mestnega sveta MO Maribor, dobiti odgovore od strokovnjakov in še kaj. Kaj pravi Arsenovič? “Danes je tretji. Bomo videli, koliko lahko naredimo v tem času. Sigurno pa niti nimamo mi tega kapitala niti znanja. Tako da verjetnost je zelo majhna, a morda najdemo kako rešitev, ki bi bila za vse sprejemljiva. Neke ideje imamo, a ne morem zdaj govoriti o tem, ker jih še nismo naštudirali.”

Odziv Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport

Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport bodo po besedah ministra Matjaža Hana podprli kakršnokoli rešitev, da bo MLM obstal in bodo imeli delavci priložnost ostati v Mariboru. Ob robu odprtja Slovenskega globalnega foruma v Mariboru je minister dejal, da zgodbo z MLM spremlja od prihoda na ministrstvo, vsak mesec pa mu je bilo rečeno, da bo šla družba v stečaj. “Mislim, da so zdajšnja uprava, predvsem pa zaposleni, naredili veliko stvar, da so dve leti obdržali podjetje nad vodo,” je ocenil Han. Industrijo je po ministrovih besedah treba obdržati in ji dati zagon. “Seveda pa brez aktivnega lastnika, ki bo znal voditi podjetje, imel vizijo in ki bo vlagal v podjetje, ne bo šlo,” je še povedal Han.

SDH s to ponudbo odgovarja na nezadovoljstvo  mariborskih mestnih svetnikov

SDH, ki je stoodstotni lastnik MLM in hkrati največji upnik, s ponudbo odgovarja na nezadovoljstvo mariborskih mestnih svetnikov, ki so na seji minuli četrtek ocenili, da je bil SDH pri reševanju MLM doslej premalo učinkovit, državo pa pozvali k reševanju družbe, katere usoda je že dlje časa negotova in odvisna od tega, ali bo SDH zanjo uspel najti kupca. Država je sicer vse od leta 2013 v MLM izvajala aktivnosti finančne sanacije, leta 2015 ji je dodelila tudi 5,1 milijona evrov državne pomoči, a do poslovnega prestrukturiranja ni prišlo. Kot navajajo v SDH, MLM od leta 2017 posluje z izgubo, samo v zadnjih treh letih jo je ustvarila za več kot 10 milijonov evrov, prav tako družba po navedbah SDH ni dosegala poslovnih načrtov.

Dosedanji poskusi prodaje družbe niso bili uspešni

Ker bi MLM za nadaljnji razvoj in preživetje potreboval strateškega lastnika, je sprva Družba za upravljanje terjatev bank in kasneje še SDH izvedel več poskusov prodaje družbe, ki pa niso bili uspešni. Zadnji poskus prodaje se je neuspešno končal marca, ko je bil v igri en interesent, neuradno slovenska Metalka Commerce v lasti poslovneža Marjana Pišljarja. SDH je konec marca sprožil nov poskus prodaje, pridobil je eno ponudbo – neuradno jo je oddal indijski avtomobilski dobavitelj -, interesent pa zdaj opravlja skrbni pregled poslovanja.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.