08:20, sre, 3. Jul

“Na takšnih soočenjih ne bomo sodelovali!” Svoboda odločno proti porastu sovražnega govora.





Žal opažamo, da kampanjo pred volitvami v Evropski parlament vedno bolj zaznamujeta porast sovraštva in ustrahovanja.

Tega pa s svojim delovanjem še dodatno podpihujejo skrajno desne ekstremistične skupine. Njihovo razpihovanje laži ter agresivno vedenje proti drugače mislečim pa v kampanji izkoriščajo skrajno desne politične stranke v Sloveniji in Evropi. Veliko težnjo po prevzemu oblasti kaže porast takšnega delovanja ravno v času volilne kampanje.  

V Gibanju Svoboda zagovarjamo odprto družbo, ki bo temeljila na svobodi odločitve posameznika. Že od vsega začetka si prizadevamo za strpnost, kulturo dialoga in svobodo govora. Seveda je svoboda govora ena izmed temeljnih pravic, ki pa se konča, ko izrečene besede pozivajo k širjenju sovraštva, rasizma in ostalih skrajnih ideologij. Tega si res ne želimo!

“Zato se v kampanji in tudi na splošno ne bomo udeleževali soočenj in pogovorov v medijih ali na katerih drugih komunikacijskih platformah, katerih glavni namen je širjenje takšnih idej.” 

Na zadnjem soočenju z Janezom Janšo na N1 je na to opozoril tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob: »Z ljudmi, ki spodbujajo sovraštvo in to objavljajo na spletu, se vaši poslanci, poslanci SDS in vaši kandidati pogovarjajo kot s sebi enakimi. Mislim, da bolj očitnega primera tega, kakšne vrednote zagovarjate vi in vaši kandidati za evropske poslance, ne bi moglo biti.«  

Temeljni cilj Svobode je omogočiti izbiro tistim, ki jim je mar za razvoj družbe, ki bo temeljila na medsebojnem spoštovanju ter kulturi dialoga, ki se bo odražal tudi med političnimi strankami. Zavzemamo se za Evropsko unijo, ki bo stabilna in varna. Predvsem pa Evropsko unijo, kjer je povezovanje in spoštovanje drugače mislečih vrednota in ne povod za ustrahovanje in sovražni govor.

Prav zato smo v Svobodi pripravili Zavezo za strpnost in (politično) kulturo

Njeni podpisnice in podpisniki se zavezujejo k spoštovanju človekovih pravic, človekovega dostojanstva, strpnemu in resnicoljubnemu demokratičnemu dialogu, enakopravnosti spolov, preprečevanju širjenja sovražnega govora, osebne diskreditacije in podpihovanja sovraštva na spletnih platformah ter strankarskih medijih

Zavezo smo v Svobodi že podpisali, v podpis pa smo jo poslali tudi vsem kandidatkam in kandidatom za evropske poslanke in poslance, političnim strankam oziroma vodstvom strank ter javnim funkcionarkam in funkcionarjem.

Naj bo 9. junij dan, ko največ šteje svoboda odločitve. Uporabi svoj glas. Uporabi ga za svobodo, za mir, za demokracijo in za naše pravice. Uporabi ga za bolj varno in stabilno Evropo!

 

Naročnik: Gibanje Svoboda

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.