18:17, sre, 3. Jul

Odziv NK Kovinar na zapis Marinka Galića





Izjava organizatorja 5. mednarodnega nogometnega turnirja za otroke na stadionu NK Kovinar.

Pod objavo sta podpisana Robert Bobič, predsednik Matjaž Kvas, podpredsednik 4. junij, 2024, Maribor, Tezno.
Odziv objavljamo v celoti:

Minuli konec tedna je bil stadion NK Kovinar Tezno kot vsako leto v podobnem času v znamenju otroškega nogometa. Na naših igriščih je potekal 5. mednarodni nogometni turnir za otroke, na katerem je bilo udeleženih 72 ekip iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške. Nekaj manj kot 800 otrok se je v soboto in nedeljo pomerilo v šestih starostnih kategorijah, organizatorji smo podelili 36 pokalov in nekaj več kot 180 medalj, s tem pa osrečili veliko število otrok. Med posodobljeno, nekoliko razširjeno dvodnevno različico turnirja, so čestitke in pohvale prihajale z različnih strani in s ponosom smo sprejeli spoznanje, da bo 99% udeležencev imelo na tekmovanje zelo lepe spomine.

Tudi zaradi tega smo naslednji dan z začudenjem prebirali novice in članke o izvedbi turnirja, ki naj ne bi potekal v skladu s športnim duhom. Predvsem ob zapisih, ki so se pojavili v medijih, smo bili neprijetno presenečeni, da so nastali na podlagi enostranske zgodbe, brez preverjanja podatkov in ponazoritve celovite situacije. V nogometu je kot v življenju, vsaka zgodba ima dve plati. Zato smo se kot organizatorji turnirja dolžni odzvati in posredovati pojasnila.

Poškodbe so v športu stalnica in imajo velik vpliv tako v profesionalnih kot v amaterskih ekipah. Seveda pa tudi v otroških. A tukaj bi lahko bilo drugače, saj otroci primarno igrajo nogomet zato, ker ga radi igrajo. NŠ Galić je na turnir prijavila dve ekipi, a se je zalomilo že v petek zvečer pa tudi zjutraj na dan turnirja. Prvi stik po prijavi med NŠ Galić in organizatorji je bil v petek zvečer, ko je g. Galić poklical in povedal, da ima pomanjkanje igralcev, ne bi pa rad odpovedal udeležbe ene ekipe. Dejal je, da bi vrzel zapolnil z uvrstitvijo v moštvo igralca, ki ne izpolnjuje pravil, saj je 6 dni starejši od dovoljenega roka. Prošnjo smo odobrili kot izjemo, v interesu preostalih otrok iz ekipe, ki jim nismo želeli odvzeti možnosti za nastop zaradi nepredvidene odsotnosti enega izmed njihovih soigralcev. Pozneje se je izkazalo, da je bil ta naknadno in s posebno odobritvijo prijavljen fant z naskokom daleč najboljši v tej ekipi, a bomo izhajali iz tega, da je verjetno šlo le za splet okoliščin.

Preostalih 70 ekip je medtem izbralo udeležence v skladu s pravili, v soboto zjutraj pa smo ponovno prejeli klic g. Galića. Tokrat je povedal, da mu je odpovedal en golman in da seveda ne želi otrok pustiti na cedilu. Prosil nas je za dovoljenje, da lahko 1 golman brani za obe ekipi. Ker smo izhajali zgolj iz interesa otrok, smo tudi drugo naknadno prošnjo odobrili.

Tekmovanje se je začelo in potekalo po predvidenem urniku, v soboto popoldan pa se je trener NK Jarenina pritožil zaradi nastopa omenjenega igralca, ki je 6 dni starejši, kot bi lahko bil. Pozvali smo trenerja obeh ekip in se o situaciji pogovorili ter uskladili v treh minutah. Oba sta razumela, zakaj, predvsem pa zaradi koga smo tukaj. S tekmovanjem smo nadaljevali. Nobena od dovoljenih izjem kasneje s strani trenerjev drugih ekip ni bila razlog za pritožbo, torej s tem je bilo vse v redu.

Zapletlo pa se je v nedeljo zgodaj popoldne, ko so se v desetih minutah zaradi iste zadeve glede sestave ekip NŠ Galić pritožile 3 ekipe: NK Duplek, NK Cerkvenjak in NK Sloboda Varaždin. Razlog za pritožbo: NŠ Galić med obema ekipama menjava igralce (ne le golmana), kar pa, razumljivo, ni dovoljeno. NK Jarenina se v tem dnevu uradno ni pritožila, torej predstavnik kluba ni podal ustne ali pisne pritožbe, kot so to storili predstavniki omenjenih klubov. Potrebno je poudariti, da se je na organizatorje vršil hud pritisk s teatralno gestikulacijo in močno povišanimi toni s sklicevanjem na pravila s strani staršev. Kasneje so se uradno pritožili še trenerji omenjenih ekip. Istočasno pa je trener g. Galić zaradi incidentov na in ob igrišču med njim ter starši drugih klubov, otroke popeljal v slačilnico in jim – kolikor smo lahko prebrali v njegovem zapisu – povedal, da bodo turnir zapustili. V tem času pa smo organizatorji pod pritiskom nekaterih trenerjev in seveda razjarjenih staršev sprejeli najtežjo odločitev v petih letih, odkar organiziramo ta turnir. Da na podlagi prepričljivega pričevanja večjega števila različnih oseb enemu klubu onemogočimo nadaljnje tekmovanje in razveljavimo zadnje dosežene rezultate. Kasneje pa se je izkazalo, da sta bili obe odločitvi sprejeti sočasno in neodvisno druga od druge – ena v slačilnicah in druga za mizo, kjer smo beležili rezultate.

Vsekakor smo se kot organizatorji znašli v nehvaležnem položaju, saj smo na eni strani tukaj zato, da gledamo na otroke in njihove interese – zaradi njih to v prvi vrsti počnemo. Na drugi strani pa neka osnovna pravila vendarle obstajajo in tega si nismo izmislili v NK Kovinar. Menimo, da je soočanje otrok z obstojem mej in pravil pomemben del vzgoje in priprave na realno življenje. Vprašanje je le, kako to na primeren način izvedemo (in ne ali sploh). V petih letih, odkar organiziramo ta turnir, smo do minulega vikenda vse tekmovalne aktivnosti izpeljali brez vsakršne težave ali pripomb udeležencev.

Iskreno obžalujemo vsa neprijetna dogajanja in verjamemo, da bomo odrasli, v dobrobit otrok ter te lepe igre, v prihodnje znali zgladiti nesoglasja med ekipami. Prepričani smo, da bomo na prihodnjih turnirjih igrali tako, da bo v ospredju le nogomet in tisto, kar je najbolj vredno. Otroški nasmehi.

Druge novice

Comment

  • Franc Žiberna

    4 junija, 2024

    To kar se je zgodilo je neprimeren in nedopusten incident. Namesto, da bi bil vesel in potešen, da se na Kovinarju nekaj le dogaja, sem ob takih novicah zgrožen. Skozi odsluženo ograjo vidimo lepo zelenico, zraven pa garažni objekt, ki služi kot garderoba in okolico, ki ni vredna imena Šprtnega parka Kovinar. V MČ Tezno je že dolgo časa prisotna želja, da bi Kovinar uredili v športno rkreacijski center, ki bi poleg nogometa imel še druge športno rekreacijske vsebine. Na Teznem si v prihodnje tudi zaslužimo športne objekte, ki bodo privlačni za otroke in odrasle in ki bodo predvsem združevali in razdvajali ljudi. Še najmanj pa otroke.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.