05:39, sre, 3. Jul

Danes se začenja v Vetrinjskem dvoru izjemen (Z)mešani festival s popoldanskimi in večernimi koncerti





V Vetrinjskem dvoru v Mariboru bo od danes, 5. junija, pa vse do vključno sobote, 8. junija 2024 KUD Coda poskrbel za že sedmi (Z)mešani festival. Vstop na prireditve je prost, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki, ki jih bo KUD Coda predal Doživljajskemu igrišču v Mariboru.

“Vsak dan, od srede do sobote, začenjamo ob 17. uri,” je dejala Katja Sreš iz KUD Coda: “No, v soboto pravzaprav že ob 16. uri. Dneve odpirajo naši mladi iz KUD Coda, to je njihova zaključna produkcija, da pokažejo, kaj vse so se med šolskim letom naučili.”

V štirih dneh bodo namreč učenci različnih generacij KUD Coda zaigrali več kot 90 pesmi.Letos smo jih tudi med samo zmešali, ker prej smo dejansko imeli drugačno zasnovo, najprej solo točke, potem skupinske zasedbe, zdaj pa smo malo prevetrili. Tako da bo nastal pravi “mix”, mlajši bodo lahko gledali starejše, ti bodo lahko gledali mlajše,” je razložila Katja Sreš. Tako bo namreč bolj dinamično kot prejšnja leta.

Prav vsak dan pa bodo nastope codovcev dopolnili še z drugimi nastopi, predstavitvami.

 

Vetrinjski dvor, Vetrinjc BarCoda. Vir: KUD Coda, foto: Jan Dolar

Wookie the Huge, Vokalke, Mešani pevski zbor KUD Coda

Danes, v sredo, 5. junij 2024, bodo na (Z)mešanem festivalu v Vetrinjc BarCodi torej učenci v solo in skupinskih zasedbah, Nastopili bosta tudi vokalni zasedbi Vokalke in MePZ KUD Coda, večer pa bo sledili koncert kantavtorja slovensko-irskega porekla, ki se iz radijskih postaj vztrajno prebija na koncertne odre, to je nihče drugi kot Wookie the Huge. “Vidim, da nam uspeva. Sedmo leto je festival in vsako leto smo gostili take, ki so bili tik pred tem, da postanejo zvezde. Npr. Emkeja, Leopolda I. in druge. Bili so znani, a še ne vsem znane zvezde. In Wookie je podoben primer. Radijsko je že prepoznaven, koncertno pot pa začenja,” je povedala Sreš.

V četrtek so tradicionalno povezani s Šourockom

In tako bo tudi tokrat, 6. junija 2024, je napovedala Katja:  “Gostimo zmagovalce Šourocka, letos so to Before time. Pride pa tudi ekipa Šourocka. Imela bo svojo stojnico, predstavila bo svoj natečaj. Seveda bo tudi v četrtek koncert učencev KUD Coda.” 

V petek bodo na odru legende

Po popoldanskem koncertu učencev bodo v petek, 7. junija 2024,  na odru Coda legende. Nastopali bodo namreč bendi, ki so kakor koli povezani z njihovo organizacijo. Katja Sreš je dejala: “To niso učenci, ki jih v sklopu šolskega leta učimo na skupinskih vajah, ampak učenci, ki so se samostojno odločili, da bodo sestavili skupino, bend in sami igrajo, vadijo. Gre za bend Midnight Stand. Prav tako bend MHM,  bend našega bobnarja Aljaža. Na odru bosta tudi Dejan in Vesna kot Mojo Hunters pa tudi Fox and The Poor Guys, kjer imamo našega kitarista Bratka.” Dejala je, da se ta večer lahko primerja s Scena fest, ki se je letos odvil na Štuku. Le da ima vsak bend vsaj enega člana, ki ima prste pri KUD Coda. To bo revialni koncert, vsak od bendov bo nastopil od 20 minut do pol ure. Obiskovalci pa bodo lahko slišali različne žanre. Vesela je, da so lani to naredili prvič in da bodo s tem nadaljevali. V petek sicer pride v Vetrinjc BarCoda tudi ekipa Inštituta 8. marec, je še povedala Sreš.

Vetrinjc BarCoda. Notranji del lokala. Vir: KUD Coda, foto: Rok Zorc

Sobota – čas za povezavo KUD Coda in Zavoda Mars na delavnicah

“V soboto se povezujemo z našimi sosedi v Vetrinjskem dvoru, z Zavodom Mars. V duhu “zero waste” bo reciklažna delavnic. Seveda brezplačno, kot vsi drugi dogodki” je dejala Katja Sreš in povedala, da bodo tudi na tem festivalu sledili temu načelu in vsak dan skušali čim bolj zmanjšati obseg odpadkov, navsezadnje so tudi bendi dobili navodila, da naj med drugim ne prinašajo plastenk. 

V Vetrinjc BarCodi  so ponosni prejemniki potrdila za “zero waste”. Vir: KUD Coda, Foto: “Črno bela”

“Nato na odru spet učenci KUD Coda, Kot finale pa bo zvečer na odru primorska skupina Paul Grem. In čisto na koncu še vetrinjske karaoke, na katerih bodo lahko prepevali vsi,” je dejala Katja Sreš, ki je dodala še zanimivost: “Mislim, da se s Primorci najbolj razumemo, ko je bila zasedba Paul Grem tukaj prvič, je bila med nami taka kemija, ljubezen na prvi pogled, da smo rekli, da jih moramo še povabiti. Vrhunski so, res pa je, da je njihov pevec po rodu Štajerec.”

Pomagali bodo Doživljajskemu igrišču

Vstop  na vse dni in vse prireditve (Z)mešanega festivala v Vetrinjskem dvoru je brezplačen. Bodo pa zbirali prostovoljne prispevke. Nekaj zato, da bodo lahko pokrili stroške festivala, en del zbranih prispevkov pa bodo namenili Doživljajskemu igrišču v Mariboru. To se namreč sooča s finančno stisko. KUD Coda to razume in z njimi sočustvuje, je dejala Katja Sreš, saj so sami pred leti bili tudi v stiski. Ko so si opomogli, pa pomagajo drugim nevladnim organizacijam, ki se ukvarjajo tako kot oni z mladimi. In “dožiji”, kot je ljubkovalno rekla članom ekipe Doživljajskega igrišča, bodo danes, torej v sredo, na prvi dan (Z)mešanega festivala v Vetrinjcu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.