07:37, sre, 3. Jul

Ameriški smučarki zelene luč – od zdaj lahko zastopa Slovenijo





Ameriška alpska smučarka Lila Lapanja bo v novi sezoni lahko nastopala za Slovenijo, na spletnih straneh poroča Sportklub. Dovoljenje za prestop 29-letna smučarke v slovenske vrste je vodstvo Mednarodne smučarske zveze potrdilo ob robu kongresa, ki te dni poteka v Reykjaviku.

Ameriška Slovenka je pred tem pridobila ustrezno soglasje ameriške zveze. Zdaj bo stopila korak bližje k domovini svojega očeta.

Hčerka nekdanjega slovenskega alpskega smučarja

Lila Lapanja je namreč hčerka nekdanjega slovenskega alpskega smučarja Vojka Lapanje. Ta se je iz domačega Tržiča v ZDA preselil kot študent, nato pa si ob jezeru Tahoe v Sierri Nevadi z Američanko Margaret Beiser ustvaril družino.

Po dobrih izidih v mlajših kategorijah se je Lapanja uvrstila tudi v ameriško člansko reprezentanco v alpskem smučanju in se v karieri štirikrat prebila do točk svetovnega pokala, štirikrat je slavila zmago v slalomskem seštevku severnoameriškega pokala in se veselila štirih naslovov ameriške prvakinje.

Po stagnaciji je v zadnjih letih iskala pravo obliko samostojne ekipe. Zdaj je jasno, da se bo v zaključek kariere, tudi z upanjem na nastop na olimpijskih igrah, podala kot slovenska reprezentantka, še piše omenjeni portal.

Ob odločitvi o gostiteljih SP je Fis na kongresu sprejela tudi Katar in Gvinejo Bisao v svoje članstvo. Nova polnopravna disciplina -Fis pa je po novem tudi freeride s smučmi in deskami na snegu,. Naslednji kongres prihodnje leto bo Fis izvedla na daljavo, v živo pa se bodo predstavniki Mednarodne smučarske zveze spet srečali 10. in 11. junija 2026 v Beogradu.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.