05:42, sre, 3. Jul

V Moškanjcih letalski miting ob 70-letnici delovanja Aerokluba Ptuj





Aeroklub Ptuj bo 70-letnico delovanja danes proslavil z letalskim mitingom na letališču v Moškanjcih, ki bo hkrati tudi srečanje slovenskih letalcev in prijateljev letalstva ob obletnici rojstva Edvarda Rusjana (6. junij 1886). Obiskovalci si bodo lahko ogledali prikaz zmogljivosti Slovenske vojske in drugih zračnih plovil.

Kot poudarjajo organizatorji, vstopnine ne bo, ljubitelji letalstva pa bodo med drugim videli bogat letalski program letal in helikopterjev, jadralna in akrobatska letala, starodobnike, poslovna letala, padalce, balonarje in atraktivne letalske modele.

Priznanja najuspešnejšim slovenskim letalcem

Na ogled bo med drugim tudi obnovljeno športno-turistično letalo libis 180, ki ga bo predstavil predsednik Društva restavratorjev letal veteranov Maribor Branko Bunderla, in knjiga o tem letalu Poslednji libis 180. Na Ptuj so povabili tudi letalske kolege iz sosednjih držav.

Letalska zveza Slovenije bo ob tej priložnosti podelila tudi priznanja najuspešnejšim slovenskim letalcem.

Ptujski letalski klub je bil ustanovljen 9. maja 1954, slab mesec dni pozneje pa so njihovi padalci na letališču v Moškanjcih opravili prve skoke iz letala PO-2 in izvedli prvi padalski miting. Leto dni pozneje je letališče gostilo prvi aeromiting, ki je privabil več kot 40.000 obiskovalcev, na njem pa je sodelovalo tudi vojno letalstvo.

V 70. letih delovanja je klub dosegel izjemne rezultate v modelarstvu, jadralnem in motornem letenju ter letenju s toplozračnimi baloni na državni, evropski in svetovni ravni.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.