05:48, sre, 3. Jul

Z mariborskimi simfoniki in mladimi glasbeniki se bo začel festival Imago Sloveniae





Mednarodni festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani bosta nocoj vstopila v 36. sezono. Na Kongresnem trgu ju bodo uvedli mariborski simfoniki z mladimi glasbeniki, ki se bodo poklonili obletnicam skladateljev Giacoma Puccinija, Gabriela Faureja in Bedricha Smetane. Otvoritveni dogodek je tudi del festivala Junij v Ljubljani.

Letošnje odprtje festivala in ljubljanskega koncertnega poletja so pri Ustanovi Imago Sloveniae – Podoba Slovenije zaupali mladim glasbenikom. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirkama dirigentov nove generacije Daše Černe in Jakoba Barbe bodo nastopili sopranistki Pia Novak in Gaja Sorč, tenorista Gregor Ravnik in Grega Jezeršek ter violinist Rok Zaletel Černoš.

Na programu, s katerim se bodo poklonili 100. obletnici smrti Puccinija in Faureja ter 200. obletnici rojstva Smetane, sta tudi noviteti Aleksandre Naumovski Potisk, ki se v zadnjih letih naglo uveljavlja kot ena osrednjih slovenskih skladateljic nove generacije, so sporočili iz ustanove. Koncert se bo začel ob 21. uri.

Mednarodni festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani sta tudi letos brezplačna, v tem okviru pa se bo zvrstilo več kot 60 koncertov slovenskih in tujih glasbenikov iz 26 držav. Koncerti bodo do 30. avgusta potekali na 27 prizoriščih po več slovenskih mestih in tudi v zamejstvu.

V slovenski prestolnici bo osrednje festivalsko prizorišče Mestni muzej. Tam bodo med drugim 21. junija z večerom novitet in ansamblom profesorjev ljubljanske Akademije za glasbo Camerata Academica obeležili praznik glasbe. Premierno bo zazvenelo šest novih kompozicij slovenskih skladateljev Marka Munija Mihevca, Klare Mlakar, Jana Trillerja, Tilna Slakana, Aleksandre Naumovski Potik in Klemna Lebna.

Med gosti iz tujine bodo Godalni kvartet Aron, violinistka kazahstanskih korenin Ajma Musahadžajeva, portugalski pianist Bernardo Santon, Salzburški deželni pihalni orkester, ki bo nastopil pod taktirko svojega maestra Gregorja Kovačiča in solistom, flavtistom münchenskih filharmonikov Martinom Beličem. Nastopila bosta tudi angleški Komorni zbor Londinium ter italijanski Moški zbor Il Polfifonico di Ruda.

Novost letošnje sezone je čezmejni projekt Prečkanja, ki je povezan tudi z Evropsko prestolnico kulture Nova Gorica in Gorica 2025. V okviru projekta bodo pod umetniškim vodstvom pianista Aleksandra Gadžijeva in v sodelovanju z Glasbeno matico Furlanije – Julijske krajine pripravili mednarodni mojstrski tečaj klavirja in serijo koncertov.

Festivala se bosta iztekla konec avgusta s tradicionalnimi Nočmi v stari Ljubljani, ki veljajo za največji mednarodni poulični festival etno in jazz glasbe v prestolnici.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.