15:46, ned, 30. Jun

V soboto v Jarenini odpirajo muzej Alfija Nipiča, po odprtju sledi koncert Alfija z gosti





V soboto, 29. junija 2024, ob 20. uri na vaškem trgu odpirajo Muzej Alfija Nipiča. Dogajanje pa se bo pravzaprav začelo že ob 18. uri s koncertom Male pihalne godbe Neuvirtovi Štajerci. Po odprtju pa bodo zapeli na koncertu Alfi in njegovi gostje.

Ob 18. uri tako na vaškem trgu Jarenina nastopata Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci ter Mažoretna in twirling skupina občine Pesnica.

Ob 20. uri bo slovesno odprtje muzeja, uro za tem pa koncert Alfija Nipiča z gosti: Nino Pušlar, Darjo Gajšek in 6pack Čukurjem.

Jarenina: Muzej “Alfi Nipič”

Muzej “Alfi Nipič” je postavljen v obnovljeni stari šoli, kjer so mu namenili osrednji prostor. Poleg stalne razstave v muzeju so v obnovljenem objektu še večnamenska dvorana, trgovinica za obiskovalce, prostori turističnega društva in vinoteka. Zgradbo stare šole v Jarenini je Občina Pesnica obnovila za namene kulturne, prireditvene, muzejske, razstavne in turistične dejavnosti kraja Jarenine in celotne občine Pesnica. V zgradbi, poimenovani Štajerska hiša glasbe, je osrednji prostor namenjen muzeju »Alfi Nipič«.

Muzej bo odprt vsak dan med 10. in 18. uro v poletnem ter med 10. in 17. uro v zimskem času.

Postavitev stalne razstave »Ostal bom muzikant« obsega predstavitev življenja pevca narodno-zabavne in zabavne glasbe ter častnega občana
Občine Pesnica Alfija Nipiča in njegove glasbene poti od glasbenih začetkov, uspehov na Popevki vesele jeseni, legendarnega Silvestrskega
poljuba, sodelovanja z Ansamblom bratov Avsenik, nadaljevanja samostojne glasbene kariere, koncerta Avsenikov v Jarenini 1983 in 1988, turnej in gostovanj v tujini ter nagrade, priznanja in zlate plošče.

Jarenina: Muzej “Alfi Nipič”

Razstavljeni so raznoliki eksponati iz zbirke Alfija Nipiča (slikovno gradivo, plakati, avdio in video gradivo), tekstovno gradivo (članki,
knjige), ostali eksponati (zlate plošče, odlikovanja, priznanja, plakete, nagrade ter oblačila in narodna noša).

Postavitev vključuje video in doživljajske pristope v večnamenski dvorani v mansardi, ki bo namenjena tudi glasbenim predstavitvam
izvajalcev narodnozabavne in druge glasbe ter kulturnim in izobraževalnim prireditvam. Priprava stalne razstave je potekala pod strokovnim vodstvom Muzeja narodne osvoboditve Maribor, kjer je bila leta 2021 postavljena razstava ob 50. obletnici pesmi Silvestrski poljub.

Pritlični prostori obnovljene stare šole so namenjeni sprejemu obiskovalcev muzeja, turistom ter ostalim, ki se bodo ustavili z namenom, da se seznanijo s turistično ponudbe kraja in občine ali poskusijo in kupijo lokalne izdelke v butični trgovini, kjer bodo na voljo tudi spominki. Prostor za svoje delovanje bo dobilo tudi Turistično društvo Ovtar Jarenina, ki bo zadolženo za izvajanje raznovrstnih programov v prenovljeni stavbi. V pritličju je še kuhinja za izvedbo učnih vsebin s področja lokalne kulinarične ponudbe ter pripravo manjših pogostitev za skupine obiskovalcev muzeja. V kletnih prostorih je urejena vinoteka, kjer so na voljo vina domačih vinogradnikov.

Staro šolo Jarenina je obnovila Občina Pesnica, ki je tudi lastnica objekta. Obnovo je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo RS.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.