15:53, ned, 30. Jun

Za cepiva proti covidu-19 sredstva še naprej iz proračuna





Vlada je na seji podaljšala veljavnost ukrepa za zagotavljanje sredstev za cepljenje proti covidu-19 in s tem povezanih stroškov. Prav tako je podaljšala ukrep zagotavljanja sredstev za nabavo zdravil za preprečevanje in zdravljenje covida-19. Oba ukrepa je vlada podaljšala do 31. decembra, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Gre za ukrepa iz 31. člena zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19. Zakon je sredstva zagotavljal do 31. decembra 2023, a dopuščal možnost, da vlada ukrepa na podlagi mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dvakrat podaljša. Gre torej že za drugo podaljšanje zagotavljanja proračunskih sredstev za omenjena ukrepa.

NIJZ je 13. maja po navedbah vlade podal strokovno mnenje, da je glede na epidemiološko situacijo glede covida-19 v Sloveniji in po svetu treba navedene ukrepe podaljšati za najmanj šest mesecev.

Namen podaljšanja ukrepov je tako zagotovitev neprekinjene preskrbe s cepivi proti covidu-19 in čim večja precepljenost skupin z večjim tveganjem za težji potek te bolezni, neprekinjena preskrba zdravil za zaščito in zdravljene covida-19 ter zagotovitev sredstev za stroške, povezane s cepljenjem, kar je pomembno za preprečevanje težkih potekov bolezni in s tem preobremenitve zdravstvenega sistema.

Vlada je ob tem podaljšala tudi zagotavljanje sredstev za izvajanje mikrobioloških preiskav sekvenciranja in spremljanja koronavirusa v odpadnih vodah ter natančne karakterizacije variantnih virusov. Tudi za podaljšanje tega ukrepa se je odločila na podlagi strokovnega mnenja NIJZ in tudi ta ukrep je podaljšan do 31. decembra.

Namen podaljšanja ukrepa je zagotoviti tekoče spremljanje epidemiološke situacije pojavljanja in kroženja različic koronavirusa v slovenski populaciji, so pojasnili na vladi.

Do konca leta je vlada na podlagi strokovnega mnenja inštituta podaljšala tudi veljavnost ukrepa zbiranja podatkov o hospitaliziranih pacientih, obolelih za covidom-19.

Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva določa, da morajo bolnišnice mesečno poročati NIJZ o težjih primerih bolezni covid-19. To vključuje posredovanje podatkov, kot sta EMŠO in številka zdravstvenega zavarovanja.

“Poročanje o resnih primerih covida-19 omogoča tedensko spremljanje stanja in pomaga pri načrtovanju zaščitnih ukrepov za prebivalstvo. Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za preprečevanje bolezni priporočata zbiranje teh podatkov, saj so pomembni za zaščito zdravja prebivalcev,” so odločitev o podaljšanju ukrepa utemeljili na vladi.

Tudi ta ukrep je sicer sprva veljal do 31. decembra 2023, vlada pa ga je imela možnost na podlagi strokovnega mnenja NIJZ s sklepom največ dvakrat podaljšati, in sicer vsakokrat za največ šest mesecev. Vlada je ukrep prvič podaljšala do 30. junija, zdaj pa ga je podaljšala še drugič.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.