16:16, ned, 30. Jun

Podpis pogodbe: Obnovljena in razširjena fakulteta Univerze v Mariboru





Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič, rektor Univerze v Mariboru (UM) prof. dr. Zdravko Kačič in dekanja UM Fakultete za zdravstvene vede (UM FZV) izr. prof. dr. Mateja Lorber so slovesno podpisali pogodbo o financiranju širitve in obnovitve objekta UM FZV.

Vlada je za projekt »Širitev in obnova objekta Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede z nakupom opreme v dveh fazah« namenila dobrih 12 milijonov evrov na podlagi Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031. Z novimi in obnovljenimi prostori bo fakulteta dobila ustrezne prostorske in tehnične pogoje za kakovostno izvajanje študija. UM FZV je namreč že v študijskem letu 2021/2022 zaradi pomanjkanja kadrov na pobudo Ministrstva za zdravje ter Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije povečala število vpisnih mest na študijskem programu Zdravstvena nega (1. stopnja) z 90 na 120 mest. Prostorska stiska se je zato še povečala.

FOTO: Univerza v Mariboru

Minister dr. Papič je ob slovesnem podpisu pogodbe o financiranju širitve in obnovitve objekta UM FZV dejal: “V Sloveniji primanjkuje zdravstvenega kadra na vseh ravneh. Ena od rešitev je tudi povečanje vpisnih mest za študentke in študente na zdravstvenih in medicinskih fakultetah, za to pa potrebujejo ustrezne prostore. V Ljubljani že raste nova zgradba Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, intenzivno urejamo tudi financiranje širitve in novogradnje Medicinske fakultete Univerze v Mariboru. Vlada je junija odobrila financiranje izgradnje nove Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem ter financiranje širitve in obnove objekta Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru. Novi prostori ne bodo pridobitev le za študentke in študente ter zaposlene, temveč za celotno družbo, saj bodo lahko fakultete še naprej zagotavljale visoko usposobljene diplomantke in diplomante. Že z lanskim letom smo začeli izjemen investicijski cikel v visokošolsko in znanstveno-raziskovalno infrastrukturo, ki se še zdaleč ni končal. Glavni cilj je, da bodo lahko visokošolske in znanstveno-raziskovalne inistitucije izvajale raziskovalne in pedagoške dejavnosti na najvišjem nivoju.”

FOTO: Univerza v Mariboru

Rektor UM prof. dr. Zdravko Kačič je izpostavil, da širitev in obnova Fakultete za zdravstvene vede predstavlja nov pomemben mejnik za Univerzo v Mariboru. “Za kakovostno in celostno obravnavo pacienta potrebujemo strokovno usposobljene zdravstvene time, ki bodo lahko nudili ustrezno zdravstveno obravnavo. Ob staranju prebivalstva in podaljševanju življenjske dobe je tako povečanje števila študentov, kot zagotavljanje ustrezne študijske infrastrukture, z vrhunsko specialno opremo, nujno potrebno. Veseli nas, da je to prepoznalo tudi Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in nam s (so)financiranjem projekta omogočilo, da lažje dosežemo zastavljen cilj. Iskrena hvala ministru, dr. Igorju Papiču in vsem, ki so tvorno sodelovali pri pripravi tega projekta,” je poudaril prof. dr. Kačič.

Glavni cilji širitve in obnove fakultete so:

pridobiti dodatne površine za izvajanje študijskih programov
zagotoviti zadostno število diplomiranih medicinskih sester/diplomiranih zdravstvenikov
preprečiti nadaljnji upad števila diplomiranih medicinskih sester/ diplomiranih zdravstvenikov
izboljšati zdravstveno oskrbo in s tem zdravstveno stanje prebivalk in prebivalcev Slovenije
zagotoviti zdravstvene delavke in delavce s specialnimi in naprednimi znanji na področju oskrbe pacientk in pacientov
povečati motivacijo trenutnim in bodočim študentkam in študentom, da ostanejo doma tudi po študiju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.