17:29, ned, 30. Jun

Ministrstvo za gospodarstvo nadaljuje z izplačevanjem pomoči za škodo v poplavah





Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v juniju nadaljevalo z izplačili pomoči prizadetim gospodarskim subjektom v lanskoletnih poplavah.

Za avgustovske poplave je bilo podjetjem do sedaj izplačanih 68,18 milijona evrov. Veliko vlog je še vedno nepopolnih. Na ministrstvu zato vse upravičence, ki sredstev še niso prejeli, pozivajo k hitrim in natančnim dopolnitvam vlog.

Izplačila za poplave v avgustu

Ministrstvo je za avgustovske poplave izplačalo nov sveženj povračil upravičencem naravnih nesreč v letu 2023. Izplačilo povračil škode je tako v juniju v drugem sklopu izplačil prejelo še 106 oškodovancev, v skupni vrednosti 7.641.928,36 evrov. Gospodarsko ministrstvo je tako za avgustovske poplave podjetjem do sedaj izplačalo skupno 68,18 milijona evrov, kar vključuje tako 10 % predplačila kot povračila razlike do celotne priznane pomoči.

Ministrstvo je za avgustovske poplave prejelo dokazila o škodi od 1040 oškodovancev. Od tega jih je 958 oškodovancev prejelo 10 odstotno predplačilo v višini 35,42 milijona evrov že lani jeseni.

Gospodarsko ministrstvo sedaj izplačuje povračila oziroma razliko pomoči med izplačanim predplačilom in povračilom škode do 45 odstotkov za nezavarovano škodo in do 60 odstotkov za zavarovano škodo, in sicer na podlagi ustreznih dokazil. Celotna sredstva priznane pomoči je do sedaj prejelo 139 upravičencev.

Vloge za povračilo in cenilna poročila so oškodovanci oddajali od februarja do maja 2024.

Ker so vloge v velikem delu nepopolne in morajo gospodarski subjekti vloge dopolnjevati, poleg tega pa je potrebno tudi preverjanje podatkov o drugih oblikah prejetih povračil (zavarovalnice, krediti…), vloge ministrstvo izplačuje sukcesivno glede na njihovo popolnost.

Za vse obravnavane vloge, za katere bo ugotovljena popolnost in ustreznost njihovih dokazil, bodo po potrditvi sledile izdaje odločb in izplačila sredstev.

Ministrstvo ponovno naproša vse oškodovance, ki so ali bodo pozvani k dopolnitvam svojih vlog, da vloge dopolnijo v čim krajšem času in skladno s podanimi navodili za dopolnitev. S tem bodo omogočili hitrejše izplačilo povračila.

Izplačila za poplave v maju in juliju

Poleg tega so prejeli izplačila še oškodovanci poplav:

–       v maju v skupni vrednosti 7.320,00 evrov in

–       v juliju v skupni vrednosti 105.833,85 evrov. Izplačila za julij so s tem svežnjem zaključena, saj so izplačila prejeli vsi upravičeni oškodovanci. 18 oškodovancev je za julijske poplave prejelo 576.410,69 evrov izplačil.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.