16:12, pon, 1. Jul

Umrl diplomat, poklonil se mu je tudi Golob





V 86. letu starosti je konec minulega tedna umrl dolgoletni slovenski diplomat Jože Šušmelj, ki je bil med drugim jugoslovanski in kasneje slovenski generalni konzul v Trstu. Premier Robert Golob je ob smrti Šušmelja poudaril njegovo vlogo pri čezmejnem sodelovanju in prizadevanja za slovensko manjšino v Italiji.

Jože Šušmelj je po poročanju Primorskega dnevnika umrl v noči na soboto. Rodil se je leta 1938 v Voglarjih v novogoriški občini, kjer se je tudi šolal, kasneje pa diplomiral iz sociologije na ljubljanski univerzi.

Jeseni 1990 je postal jugoslovanski generalni konzul v Trstu in ob osamosvojitvi Slovenije sodeloval pri vzpostavljanju slovenskega konzulata v Trstu.

Šušmelj je bil dolgoletni član in predsednik slovenskega dela Stalne slovensko-italijanske komisije za uresničevanje določil Videmskega sporazuma in od 1997 več kot štiri leta pooblaščeni minister na slovenskem veleposlaništvu v Rimu, v času, ko je italijanski parlament sprejemal zakon o zaščiti slovenske manjšine v Italiji. O tem je napisal tudi knjigo z naslovom Zgodba o zakonu.

Med letoma 2004 in 2008 je bil slovenski generalni konzul v Trstu, preden se je konec leta 2008 upokojil, je še poročal Primorski dnevnik, ki je ob tem tudi zapisal, da si je Šušmelj prizadeval za čezmejno povezovanje in izpostavljal povezovalno vlogo slovenske manjšine v Italiji.

Njegovo povezovalno vlogo je poudaril tudi premier Golob. Kot je zapisal na družbenem omrežju X, je bil Šušmelj vse življenje povezan s sodelovanjem ob meji. Posebej pomemben je bil njegov prispevek pri zaščitnem zakonu za slovensko manjšino v Italiji.

Golob je ob tem še dejal, da se je Šušmelj poslovil tik pred uresničenjem njegovih dolgoletnih želja o povezanosti Nove Gorice in Gorice in začetkom Evropske prestolnice kulture 2025.
VIR: SZA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.