18:17, pon, 1. Jul

Prihodnji ponedeljek se bo začelo zadnje zasedanje DZ pred počitnicami





Kolegij predsednice DZ se je danes dogovoril o pripravi sklica zadnje redne seje DZ pred parlamentarnimi počitnicami. Na dnevnem redu seje, ki se bo začela prihodnji ponedeljek, sta tudi predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi in predlog interventnega zakona za več kadrov v dolgotrajni oskrbi.

Kot je uvodoma pojasnila podpredsednica DZ Meira Hot, ki je danes vodila sejo kolegija, se bo zaradi zagotovitve prisotnosti predsednika vlade Roberta Goloba pri prvi točki, torej vprašanjih poslank in poslancev, seja tokrat izjemoma začela ob 10. uri.

Kaj vse bodo obravnavali?

Poslanke in poslanci bodo na seji med drugim obravnavali predlog poslanske skupine NSi za razpis posvetovalnega referendum o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi. Sklep, da je predlog primeren, je na odboru za pravosodje sredi preteklega tedna podprlo pet članov odbora, medtem ko jih je devet glasovalo proti.

V drugi obravnavi se bo DZ opredelil do vladnega predloga zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe. Predlog, katerega namen je izboljšati kadrovsko sliko v domovih za starejše, je v DZ že prestal prvo branje. Kot primernega za nadaljnjo obravnavo so ga ocenili brez glasu proti, pri čemer so bili v SDS in poslanca narodnosti vzdržani.

Poslanke in poslanci bodo na seji obravnavali tudi predlog odloka o strategiji upravljanja naložb države, predlog resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2024-2031 ter predlog odloka o notranji organizaciji služb DZ.

Po skrajšanem postopku se bodo opredeli do vladnega predloga novele stanovanjskega zakonika, ki ureja najemniška razmerja v denacionaliziranih stanovanjih. Prav tako po skrajšanem postopku bodo odločali o koalicijskem predlogu sprememb zakona o šolski prehrani, s katerim naj bi omogočili polno subvencijo kosila učencem iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda, do 1. septembra 2027, ko bodo kosila brezplačna za vse učence. Po nujnem postopku pa bo DZ odločil o vladnem predlogu zakona o pospešitvi postopkov za realizacijo vseevropskega prometnega omrežja.

DZ čaka tudi prva obravnava predloga dopolnitve kazenskega zakonika, ki so ga vložili poslanci SDS s prvopodpisanima Alenko Helbl in Brankom Grimsom. Po predlogu bi bilo mladoletnim osebam pri vzgojno-izobraževalnih vsebinah prepovedano podajati vsebine, ki “spodbujajo ali prikazujejo odstopanje od samoidentitete, ki ustreza spolu ob rojstvu, spremembo spola ali homoseksualnost”. V SDS menijo, da s tem zagotavljajo varstvo otrok.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.