17:36, sre, 3. Jul

V javni razpravi predlog za boljši položaj otrok v rejništvu in rejnikov





Predlog novele zakona o izvajanju rejniške dejavnosti, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, želi izboljšati položaj otrok v rejništvu in izvajalcev rejniške dejavnosti. Mnenja in pripombe na predlog, ki je v javni razpravi od 20. junija, je mogoče podati do 30. avgusta, so objavili na ministrstvu.

Predlog denimo prinaša višje rejnine in zvišuje oskrbnino za polnoletne osebe. Uvaja tudi nov enkratni prejemek v višini plačila dela za rejnice oz. rejnike v primeru namestitve otroka ob izrečenem ukrepu za varstvo koristi otroka, nujnem odvzemu otroka ali ob izdani začasni odredbi o odvzemu otroka.

Predlog poleg tega ureja plačilo za vikend rejništvo

Prav tako uvajajo nov enkratni prejemek v višini plačila za delo v primeru namestitve več otrok iz iste družine. Za rejnice in rejnike se uvaja letni dodatek za oddih in počitnice za vsakega otroka v rejništvu, če je ta nameščen v rejniško družino vsaj šest mesecev. Novost pa je tudi dodatek za rejnice in rejnike s specialnimi znanji, ki imajo enako izobrazbo kot strokovni delavci po zakonu o socialnem varstvu. Dodatek je predlagan v višini desetih odstotkov plačila za delo.

Predlog poleg tega ureja plačilo za vikend rejništvo. Pri tem določa upravičenost do celotne višine oskrbnine, in ne več do sorazmernega dela materialnih stroškov, pogoja odsotnosti rednih prihodkov pa ni več.

Ne nazadnje je predlagana poenostavitev pri izvajanju rejniške dejavnosti kot poklica. Stvarna pristojnost za odločanje se tako prenaša z ministrstva na center za socialno delo. Uredili pa so tudi nadaljnje bivanje v rejniški družini po polnoletnosti v primeru smrti ali hude bolezni rejnice oz. rejnika ter upravičenost do brezplačne pravne pomoči, do katere bi bil upravičen rejnik kot udeleženec v postopkih za varstvo koristi otroka.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.