15:16, pet, 5. Jul

Ministrica Fajon: Slovenija in Brazilija za še tesnejše sodelovanje





Ministrica Tanja Fajon je začela uradni obisk v Braziliji, kjer se je sestala z zunanjim ministrom Maurom Vieiro. Gre za drugi uradni obisk na ravni zunanjega ministra od vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama leta 1992.

Fajon in Vieiro sta v pogovorih potrdila odlične odnose in sodelovanje med državama. Državi sta sklenili Sporazum o zračnem prometu in Memoranduma o sodelovanju v turizmu.

Ministrica Tanja Fajon je začela uradni obisk v Braziliji, kjer se je sestala z zunanjim ministrom Maurom Vieiro. Gre za drugi uradni obisk na ravni zunanjega ministra od vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama leta 1992. Fajon in Vieiro sta v pogovorih potrdila odlične odnose in sodelovanje med državama. Državi sta sklenili Sporazum o zračnem prometu in Memoranduma o sodelovanju v turizmu.

“Čeprav sta Slovenija in Brazilija geografsko oddaljeni, nas povezujejo in zbližujejo vrednote, temelječe na multilateralizmu, mednarodnemu pravu in listini ZN. Danes sva se z ministrom strinjala, da lahko sodelovanje med Slovenijo in Brazilijo, več kot 200-milijonsko državo in 8. gospodarsko silo na svetu, dvignem na višjo raven. Brazilija je izjemno pomembna regionalna in globalna sila, trenutno predsedujoča skupini G20. Država je naša ključna gospodarska in politična partnerica v Latinski Ameriki. S pristaniščem Koper in zanimanjem slovenskega gospodarstva imamo potencial za krepitev sodelovanja na področjih, kot so obnovljivi viri energije, umetna inteligenca, digitalizacija, vesolje in upravljanje z vodami. Naslednje zasedanje mešane gospodarske komisije med Slovenijo in Brazilijo bo potekalo v Sloveniji in brazilske kolege sem povabila, naj takrat z gospodarsko delegacijo obiščejo tudi naše pristanišče,” je ob robu srečanja povedala ministrica Fajon.

Ministra sta govorila tudi o krepitvi sodelovanja v okviru Evropske unije in Latinske Amerike in Karibov ter v sklopu mednarodnih organizacij in večstranskih pobud.

Izmenjala sta stališča o ruski agresiji v Ukrajini, vojni v Gazi, razmerah na Bližnjem vzhodu in v Latinski Ameriki ter o ključnih globalnih vprašanjih. “Pozivamo k takojšnjemu premirju v Gazi in izpustitvi talcev. Vojna, v kateri je lakota postalo glavno orožje, se mora končati,” je bila glede vojne v Gazi jasna ministrica Fajon. “Glede Ukrajine sem brazilskemu kolegu povedala, da Slovenija podpira vsako mirovno pobudo, ki bo prinesla mir,” je dodala.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.