12:29, ned, 7. Jul

Luka Dončić že pogleduje proti evropskemu prvenstvu naslednje poletje





Slovenski košarkarji se v ponedeljek vračajo v domovino brez izpolnjenega visoko zastavljenega cilja, uvrstitve na OI v Pariz, ki se bodo začele čez 19 dni. Po koncu turnirja v Pireju je Luka Dončić že razmišljal o evropskem prvenstvu 2025, Klemen Prepelič je veseli sodelovanja v naslednjih akcijah, selektor pa je spregovoril o menjavi generacije.

Čeprav se je Luka Dončić priključil reprezentanci šele en teden pred prvo tekmo v Grčiji, četudi sta bila v ekipi Vlatko Čančar in Edo Murić, ki sta imela za seboj leto rehabilitacije po hudih poškodbah, da zdravstveno nista bila stoodstotna še dva člana udarne zasedbe, Gregor Hrovat in Aleksej Nikolić, je reprezentanca vztrajala, da je njen cilj uvrstitev v Pariz.

Dolga in naporna sezona za Dončićem

Hkrati Slovenija ni imela sreče pri žrebu, saj je pristala na najtežjem kvalifikacijskem turnirju in v skupini z močno Hrvaško. Ta bo danes zvečer (nedelja) za vozovnico na OI igrala z Grčijo, na ostalih treh prizoriščih kvalifikacij pa so finali Latvija – Brazilija, Litva – Portoriko in Španija – Bahami.

Luka Dončić je po porazu z Grčijo takoj priznal, da si Slovenija ni zaslužila mesta na OI, saj je naletela na boljšega tekmeca. Prevzel je odgovornost za neuspeh in priznal, da se veseli prostih dni v naslednjih tednih, saj ga je dolga sezona izmučila.

“Za mano je dolga in naporna sezona, priznam, da sem zelo utrujen. Zavedam se, da bi lahko v drugačnem stanju dal več od sebe. Zdaj me čaka zaslužen počitek, naslednje leto pa nova reprezentančna akcija na evropskem prvenstvu,” je po koncu tekme povedal kapetan Slovenije Luka Dončić.

Klemen Prepelič je stalni član reprezentance in se pri 31 letih veseli vsaj še nekaj reprezentančnih zborov in velikih tekmovanj. “Luka je imel ogromno zdravstvenih težav, kar se je videlo na igrišču. Že v finalu lige NBA je igral ob pomoči injekcij in protibolečinskih tablet, tako da vsaka čast, da si vzame čas in s ponosom zastopa slovenske barve.”

Verjamejo v udeležbo na Eurobasketu 

“Zahvalil pa bi se tudi ostalih reprezentantom, ki so doma pustili družine in mlade otroke, da smo poskusili še enkrat priti na olimpijske igre. Verjamem, da se bomo z izjemo Luke in Vlatka, ki bosta tedaj v ZDA, videli že novembra in februarja v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ter nato naslednje poletje vsi skupaj na eurobasketu,” je slovenskim novinarjem v Pireju povedal Prepelič.

Selektor Aleksander Sekulić je priznal, da se je od vsega začetka zavedal, da nima tako močne reprezentance kot na preteklih tekmovanjih. Vlatko Čančar in Edo Murić sta prve tekme po enoletni odsotnosti odigrala v reprezentanci, novi naturalizirani Američan Josh Nebo se je treningom priključil kasneje kot ostali, Luka Dončić pa je bil po porazu proti Boston Celtics v finalu lige NBA čustveno in fizično iztrošen.

“Luka je prišel precej utrujen, vseeno pa je dal vse od sebe. Njegove predstave so presegle moja pričakovanja glede na stanje, v katerem je. Razvaja nas že toliko časa, da nismo več presenečeni nad njegovimi številkami,” je povedal Sekulić.

Selektor se zaveda, da bo morala tudi ta generacija igralcev, ki je vrhunec doživela z zlato medaljo na EP v Istanbulu 2017, slej ko prej sprejeti v svoje vrste mlajše igralce. Letos so bili zraven Leon Stergar (letnik 2000), Miha Cerkvenik (2001) in Luka Ščuka (2002).

“Za mlajše je taka izkušnja neprecenljiva, saj so se prvič merili proti igralcem, ki nastopajo v ligi NBA ali evroligi. Žal v Sloveniji nimamo neomejenega izbora igralcev, za nas je vsak mladi košarkar, ki se razvija v pravo smer, zelo pomemben. Vsem njim svetujem in želim, da s trdim delom in odrekanjem pridejo v čim boljše klube oziroma da dobijo čim več priložnosti za igro. V reprezentanci se vidi, kako uspešno sezono imajo posamezniki. Boljši kot so v klubih, uspešnejša je reprezentanca,” pravi Aleksander Sekulić.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.