12:29, ned, 7. Jul

Prijave patentov z umetno inteligenco v močnem porastu





Število mednarodnih prijav patentov za inovacije, ki vključujejo uporabo generativne umetne inteligence, se je v šestih letih povečalo za osemkrat, kaže ta teden objavljeno poročilo Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (Wipo). Večina prijaviteljev ima sedež na Kitajskem.

V desetletju do vključno leta 2023 so inovatorji prijavili 54.000 patentov za inovacije, ki vključujejo uporabo generativne umetne inteligence, od tega četrtino lani, je poročilo povzela francoska tiskovna agencija AFP.

38.000 patentov so prispevali prijavitelji s sedežem na Kitajskem. Na drugem mestu so bile ZDA s 6276 patenti, na tretjem pa Južna Koreja s 4155. Najvišjo povprečno medletno rast je v tem obdobju dosegla Indija, in sicer 56-odstotno.

Med letoma 2017 in 2023 se je število tovrstnih patentov povečalo za osemkrat.

Tovrstni patenti še vedno predstavljajo le šest odstotkov vseh patentov z uporabo umetne inteligence na globalni ravni, vendar njihov delež po navedbah Wipa hitro narašča.

Generativni modeli umetne inteligence so sposobni ustvarjati vsebino, ki je zelo podobna resnični vsebini, vključno z dialogi, glasovi, fotografijami in videoposnetki. Tehnologija deluje z uporabo napredne vrste strojnega učenja, ki temelji na ogromnih količinah obstoječih podatkov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.