00:29, pon, 8. Jul

Pogačar: Visma je osredotočena le name in podcenjuje ostale





Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) navkljub nekaj napadom v makadamski deveti etapi dirke po Franciji v Troyesu in okolici (199 km) proti tekmecem ni pridobil časa. V izjavi za organizatorje je po koncu dejal, da je bila zasedba Visma-Lease a Bike na čelu z Dancem Jonasom Vingegaardom preveč osredotočena le nanj.

Pogačar je bil prvi, ki se je odzval na napad Belgijca Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step) okoli 80 km pred ciljem. S sabo sta nato oba vse do vodilne skupine odpeljala Vingegaarda, a ta ni želel sodelovati v lovu na sekunde.

Niso pričakovali tako zahtevnega makadama 

“Na neki točki smo bili spredaj na cesti. To je bila lepa priložnost, da bi pridobili čas v primerjavi z ostalimi favoriti za skupni seštevek,” je organizatorjem po deveti etapi dejal Pogačar. Predvsem njegov rojak Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je imel na makadamskih odsekih nemalo težav in je večkrat zaostal.

“Toda Jonas ni želel sodelovati. Menim, da je Visma-Lease a Bike osredotočena le name in podcenjuje ostale kandidate za skupni seštevek. Meni sledijo, ne pomislijo pa na Primoža ali Remca,” je še dodal 25-letnik s Klanca pri Komendi.

“Nisem pričakoval, da bo makadam tako zahteven. Bilo je veliko kamnov in peska, zato je bilo težko. Je bilo zabavno, a bi raje dirkal v nasprotno smer, da bi imeli veter v hrbet. Tako pa vse skupaj ni bilo primerno za napade,” je še etapo ocenil Pogačar.

Počutje je za zdaj dobro, samozavestno dodaja: “Imel sem odlične noge, danes bi moral biti eden najtežjih dni na Touru, in vendar sem se počutil zelo dobro. Zdaj komaj čakam na gore. Naslednji konec tedna v Pirenejih bo zelo zahteven. Tudi kronometra ni vse do zadnjega dne. Sem zelo zadovoljen s položajem, v kakršnem sem se znašel.”

Slovenski as je, kot ga navaja TSN, med drugim dejal, da se ga ekipa Visma-Lease a Bike očitno nekoliko boji: “Menim, da jih je malo strah in mi zato le sledijo. Zagotovo si bom zapomnil, ampak vsak dirka po svoje, nimam ničesar proti temu. Rad dirkam s srcem in to je bil pravi dan za to.”

Vodilni je Pogačar

Tudi Evenepoel v izjavi za organizatorje ni bil zadovoljen z Dančevim pristopom. “Res je škoda, da ni sodeloval z nama, saj bi lahko zapečatili dirko za ostale, lahko bi vzeli tri do štiri minute. Ampak to je njihova taktika, težko kaj naredimo proti temu. Kljub vsemu sem vesel, saj sem dokazal, da lahko dirkam po makadamu,” je pristavil drugouvrščeni v skupnem seštevku.

V njem ima 33 sekund zaostanka za vodilnim Pogačarjem, Vingegaard na tretjem zaostaja 1:15 minute. Četrti je Roglič, ki zaostaja 1:36.

Zbranim medijem v Troyesu, med drugim za NBC, je Vingegaard priznal, da je imel nekaj sreče. “Oddahnil sem si, da sem prišel varno v cilju brez izgube časa z dvema defektoma. Prvič, ko mi je moral Jan (Tratnik, op. STA) posoditi kolo, nato pa še z manjšo izgubo pritiska v zadnjih treh kilometrih, a sem lahko vseeno etapo končal,” je dejal 27-letni Danec.

“Moram se zahvaliti svojim moštvenim kolegom, opravili so izjemno delo. Janovo kolo se mi popolnoma prilega. Ostali so me držali v ospredju, zato sem vsak sektor začel v dobrem položaju. Vedno smo pokrili razliko, ko je ta nastala,” je dodal dvakratni zaporedni zmagovalec Toura.

“Po makadamu je bil Pogačar najmočnejši, bolj mu ustreza kot meni, še posebej, ko je bolj suho. Za kolesarja, ki ima tako malo kilogramov, je malce težje. Ko je nastala razlika, je bilo res spolzko, komaj sem nadzoroval kolo,” je, kot ga navaja spletni portal Wielerflits pristavil Vingegaard.

O tem, zakaj ni sodeloval v napadu z Evenepoelom in Pogačarjem, pa je dodal: “Zame je bolje, da sem čim več časa obkrožen z moštvenimi kolegi, z mano sta bila Wout in Christophe (Van Aert in Laporte, op. STA), kar je bolje, saj mi lahko pomagata.”
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.