04:39, tor, 23. Jul

Poklukar: Policija pripravljena na dvig kriminalitete





Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je letošnji zdrs Slovenije na lestvici globalnega mirovnega indeksa pripisal normalizaciji javnega življenja po epidemiji covida-19. V odgovoru na poslansko vprašanje na redni seji DZ je izpostavil dvig spletne in mladostniške kriminalitete. Slovenska policija je na to pripravljena, je zagotovil.

Poslanec SDS Andrej Kosi je na redni seji DZ ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja vprašal, kako komentira nazadovanje Slovenije na lestvici globalnega mirovnega indeksa z osmega na deveto mesto.

Več spletne kriminalitete v zadnjem času 

“Slovenija je varna država in ena bolj varnih na svetu,” je dejal minister Poklukar. Navedel je, da je delež kriminalitete primerljiv z obdobjem pred epidemijo covida-19. “Slovenija je bila zaprta, ljudje niso migrirali, kriminal je bil na nek način ustavljen,” je pojasnil.

Navedel je, da je v zadnjem obdobju več spletne kriminalitete, torej kraj identitete in prevar. Izpostavil je, da je tudi več mladostniške kriminalitete. “Verjamem, da bomo kot družba pri tem naredili domačo nalogo, saj se vzgoja začne predvsem doma, v družini, to se prenese naprej v šolo, iz šole na celotno družbo,” je dejal. Ocenil je, da je na obeh področjih potrebnih več preventivnih aktivnosti v sodelovanju z drugimi resorji.

Indeks računa avstralski inštitut za ekonomijo in mir (IEP) na podlagi 23 kazalnikov. Vsaka država za vsak kazalnik prejme oceno od 1 do 5 na podlagi podatkov, ki jih inštitutu posredujejo različne organizacije. Čim nižja je ocena, tem bolj mirna je država. Slovenija je na letošnjem indeksu deveta država od 163, kar je mesto višje kot lani.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.