04:41, tor, 23. Jul

Bo Glavni oder na Dravi še sploh kdaj stal? Na Mestni občini Maribor pojasnjujejo, zakaj prodajajo pontone, na katerih bi bil postavljen oder





Poročali smo že, da Mestna občina Maribor prodaja pontone, na katerih bi sicer stal Glavni oder na Dravi, ob tem pa tudi, kaj si o tem misli direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina. Za razloge o prodaji pontonov ter ali sploh nameravajo še imeti Glavni oder na Dravi, smo vprašali Mestno občino Maribor. Objavljamo njihove odgovore, tudi o tem, kaj jim je hramba pontonov pomeni z vidika stroškov.

Ob koncu Festivala Lent smo poročali tako o vtisih obiskovalcev prireditev in sprehajalcev po Lentu, ki je na letošnjem Festivalu Lent doživel svoj preporod, saj je na Lentu bilo veliko ljudi zaradi koncertov na dveh odrih in drugega dogajanja. Več o samem Festivalu Lent pa je povedal tudi direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina. Glede na to, da je Mestna občina Maribor ob začetku festivala, ki ga Narodni dom Maribor organizira že 33 let, na svoji spletni strani objavila namero za prodajo 13 pontonov, na katerih bi sicer lahko ponovno stal Glavni oder na Dravi, smo Rukavino prosili tudi za mnenje o nameri Mestne občine Maribor.

Želja, da se Glavni oder na Dravi vrne, ostaja, toda …

Nekaj načrtov za naprej je znanih, je še dejal Rukavina o prihodnjem Festivalu Lent, a ob tem se sprašuje, ali bodo imeli Glavni oder na Dravi ali ne. Vedo, kaj bi radi, imeli, a pravi, da je odvisno od denarja in od tega, ali bo Glavni oder in kje bo. K odru ob Dravi bi šlo 4.000 obiskovalcev na tribune, “tukaj, na Trg Leona Štuklja samo dva pa pol in težko je doseči neko ekonomsko vzdržnost pri tako malem številu ljudi”.  A kako razmišljati o odru na Dravi, ko pa je Mestna občina Maribor na svoji spletni strani objavila namero o prodaji jeklenih pontonov, na katerih bi sicer stal Glavni oder na Dravi? “Meni se ne zdi pametno, a ne bom komentiral tega, kar počne občina. Mi delamo programe, ostale stvari pa vprašajte njih,” je odvrnil Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor, kjer že 33 let organizirajo Festival Lent in se prilagajajo vsakoletni situaciji.

Mestna občina Maribor o gospodarnem upravljanju občinskih sredstev

Obrnili smo se tudi na Mestno občino Maribor, da nam odgovori na nekaj vprašanj glede njihove namere za prodajo pontonov, predvsem zaradi tega, da se izve, ali občina še ima načrte, da bi Glavni oder na Dravi še kdaj bil. Na vprašanje, zakaj namerava Mestna občina Maribor prodati 13 pontonov, torej osem pontonov z dimenzijami 10 m x 2.5 m in pet pontonov z dimenzijami 6 m x 2,5 m, na Mestni občini Maribor odgovarjajo: “Za prodajo pontonov smo se odločili na podlagi tehtne analize stroškov, ki nastajajo s hrambo. Verjamemo, da je ta odločitev v najboljšem interesu občanov, saj temelji predvsem na gospodarnem upravljanju občinskih sredstev.”

Bodo kupili nove pontone za oder na Dravi?

Zakaj pa jih ne pustijo tako, da bi lahko še kdaj postavili oder na Dravi? Njihov odgovor je: “Na letni ravni stane hramba pontonov 12.000 EUR. Logistični zalogaj s pontoni in odrom je stal več kot sto tisočakov, kar je bistveno več, kot je bil vreden program na odru.” Zapisali so še, da trenutno nimajo namena kupiti drugih pontonov, na katerih bi stal nov oder na Dravi.

Določena je najnižja cena za pontone

Zanimalo nas je tudi, za kolikšno ceno Mestna občina Maribor prodaja pontone in ali se bodo kupci lahko pogajali pri ceni oziroma ali bodo potem, ko bodo sprejeli ponudbo kupca, ki bo ponudil najvišji znesek, ceno naknadno spreminjali. “Mestna občina Maribor je izdala namero za prodajo premičnine – pontonov. V dokumentu jasno piše, da ponujena cena ne sme biti nižja od 24.990,00 EUR brez vključenega 22 % DDV, ki ga plača kupec,” pravijo na Mestni občini Maribor, kjer sicer zbirajo prijave do 12. 7. 2024.

Posnetek objave o nameri prodaje pontonov na spletni strani Mestne občine Maribor

Izbrali bodo kupca, ki bo ponudil najvišjo ceno

Na Mestni občini Maribor so nam še odgovorili,  da bo “pogodba sklenjena z interesentom, ki bo ponudil najvišjo ceno, pogodba pa mora biti sklenjena v roku 15 dni po pozivu prodajalca, torej MOM”. V dokumentu, dostopnem na spletni strani, je še zapisano, da če pogodba ni sklenjena v danem roku, lahko prodajalec, torej MOM,  odstopi od sklenitve posla. Izjemoma se lahko rok za sklenitev pogodbe podaljša, vendar ne za več kot 15 dni. Prav tako tudi, da je plačilo celotne kupnine v določenem roku bistvena sestavina pravnega posla – prodajne pogodbe. Če kupec ne poravna kupnine na določen način v določenem roku, se šteje prodajno pogodbo za razdrto. Kupec bo moral na lastne stroške odpeljati vse pontone v  roku desetih delovnih dni od datuma plačila celotne kupnine. Sicer pa, da se pontone prodaja po načelu “videno-kupljeno”.  In kaj pomeni to, da lahko MO Maribor postopek ustavi? V katerih primerih se to lahko zgodi? Na MO Maribor odgovarjajo: “Stavek pomeni le, da ima MOM pravico, da kadarkoli do podpisa prodajne pogodbe ustavi postopek prodaje, ne da bi morala pojasnjevati razloge za to odločitev in bi bila zaradi tega finančno odgovorna. To služi kot varovalo, ki omogoča fleksibilnost in zaščito pred morebitnimi zapleti. Gre za standardni dodatek takim nameram.” Ob tem so še zapisali, da ne zbirajo samo informacij, da bi videli, kakšno je zanimanje za nakup pontonov, ampak, da je dejanski namen, da prodajo pontone.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.