04:21, tor, 23. Jul

Izredna seja o interventnih zakonih v ponedeljek





Kolegij predsednice DZ se je dogovoril o sklicu izredne seje DZ, na kateri bodo odločali o dveh vladnih interventnih zakonih, o ukrepih za odpravo posledic ujme in o ukrepih na upravnih enotah. DZ ju bo obravnaval po nujnem postopku. Seja je sklicana za ponedeljek ob 10. uri, še ta teden pa bosta zasedala pristojna parlamentarna odbora.

Glavne predlagane spremembe predloga novele zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 se nanašajo na prenos dela nalog za upravljanje nepremičnin za odstranitev in graditev nadomestitvenih objektov na državno družbo za svetovanje in upravljanje DSU. Cilj novele je čim hitrejša in učinkovitejša določitev postopkov za pomoč prebivalcem, ki so na seznamu evidentiranih območij in objektov, predvidenih za odstranitev ter gradnjo nadomestitvenih objektov.

O čem vse bodo odločali? 

Na izredni seji bodo obravnavali tudi predlog zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah, ki bo po navedbah vlade razbremenil najbolj obremenjene upravne enote, med drugim namreč odpravlja krajevno pristojnost pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem. Predlog tudi poenostavlja postopke za zaposlovanje tujcev.

Na izredni seji bodo odločali tudi o predlogu zakona o spremembah zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Hrvaške. Ta določa, da so ribiči upravičeni do nadomestila zaradi izpada prihodka, opredeljuje pa tudi pravno pomoč, ki jim je na voljo.

Sledila bo prva obravnava predloga novele zakona o rudarstvu.

Kolegij je pred tem določil, da bo interventna zakona DZ obravnaval po nujnem postopku. Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je v razpravi dejal, da obravnavo predloga zakona o ukrepih za odpravo posledic ujme v poslanski skupini podpirajo in pozdravljajo.

“Treba je vedeti, da gre to za dolgoleten proces. In če se v tem procesu pokažejo rešitve, s katerimi bomo v dobro državljank in državljanov še hitrejši, uspešnejši, je to seveda za pozdraviti. In če to storimo pred poletjem, bomo koristi in rešitve tega zakona jeseni že lahko implementirali v prakso,” je prepričan Sajovic.

Kolegij je na današnji seji sprejel tudi, da bo DZ predlog novele zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper obravnaval po skrajšanem postopku.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.