10:10, tor, 23. Jul

FOTO: Vzpostavljena nova, že 30. postaja Mbajk v Mariboru





V podporo trajnostni mobilnosti v Mariboru je na voljo že 30 postaj in 300 koles.

Na ulici Jožeta Košarja 2, v bližini dobro obiskanih nakupovalnih središč in naselij, je tik pred restavracijo McDonald’s na Studencih zrasla nova Mbajk postaja. Izgradnjo že 30. postaje v sistemu izposoje koles je omogočila družba Alpe Panon, nosilec franšize McDonald’s v Sloveniji. K podpori trajnostne mobilnosti so v podjetju pristopili dolgoročno, saj bodo skrbeli tudi za kritje stroškov vzdrževanja postaje.

Mbajk se je v dveh letih razširil z devetimi dodatnimi postajami

Kolesa v sistemu Mbajk, ki se je v dobrih dveh letih razširil z devetimi dodatnimi postajami, še naprej ostajajo priljubljena oblika prevoza v mestu. Letno naročnino ima sklenjeno več kot 29.000 uporabnikov, skupaj pa je bilo opravljenih več kot 1.170.000 izposoj. Največ izposoj v enem dnevu je bilo opravljenih 17. oktobra lani, ko je bilo s kolesi v sistemu Mbajk opravljenih 3.956 voženj. V času kolesarske sezone je med tednom običajno od 1.700 do 2.000 izposoj na dan, ob koncih tedna pa v povprečju nekaj več kot tisoč izposoj na dan.

FOTO: Marko Pigac

Kot je ob otvoritvi dodatne postaje povedal vodja Europlakatove poslovne enote v Mariboru Dominik Ivančič, je ob velikemu številu izposoj več dela tudi z vzdrževanjem in servisom koles: »Uporabniki kolesa večinoma uporabljajo skrbno, zaradi velikega števila izposoj pa so naši serviserji polno zaposleni. Večinoma je treba na servisu poskrbeti za nastavitve na kolesih in menjave iztrošenih delov. Pozimi smo izvedli redni letni servis koles, med letom pa sproti odpravljamo manjše poškodbe in skrbimo, da je uporabnikom na voljo dovolj koles, ki so v dobrem stanju in varna za uporabo.«

Uspeh mreže za souporabo koles, ki je pomemben korak k trajnostnem prehodu za celoeno lokalno skupnost, je izpostavil tudi podžupan Mestne občine Maribor dr. Samo Peter Medved. »Veseli nas, da Mbajk že več kot dve leti tako uspešno deluje. Mreža postajališč se širi iz centra navzven, želimo si, da bi lahko pokrili celotno mesto. Spodbujamo trajnostno mobilnost, ker si želimo, da bo naše mesto zeleno in čim bolj prijazno ljudem, ki bivajo v njem. Tako pa so tudi naše ulice bolj privlačne,« je ob tej priložnosti dejal podžupan Mestne občine Maribor.

FOTO: Marko Pigac

»McDonald’s je prepoznavna globalna blagovna znamka, ki je dosledno zavezana lokalnemu delovanju. Če je le možno, za sodelovanje izbiramo lokalne dobavitelje in izvajalce, s katerimi gradimo, opremljamo in vzdržujemo restavracije. Kjer smo prisotni se trudimo biti dober sosed in odgovoren član skupnosti, ki skrbi za okolico in prispeva h kakovosti življenja v soseski. Vedno smo odprti tudi za lokalne pobude, še posebej za trajnostno naravnane projekte. Zato z veseljem pomagamo pri razvoju mreže izposoje koles Mbajk, ki brez dvoma prispeva h kakovosti življenja v Mariboru,« je povedal Maxime Moulin, direktor podjetja Alpe Panon.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.