10:11, tor, 23. Jul

FOTO: Prenovljena Žitova pekarna Maribor po naložbah v višini 9 milijonov evrov v vrhu pekarske industrije v Evropi





Družba Žito, ki je del hrvaške skupine Podravka, je v Mariboru slovesno zagnala prenovljeno pekarno. Kot je ob tem povedal prvi mož Žita Tomislav Bujanović, je celotna investicija v posodobitev proizvodnje vredna devet milijonov evrov, s čimer so na poti, da postanejo največji pekarski obrat v Sloveniji.

Naložba, ki med drugim zajema novo peč za pekovsko pecivo in vzhajalno komoro, zamrzovalne tunele ter kotlovnico in strojnico za kompresorsko postajo, podjetju po njegovem omogoča veliko novosti pri peki pekovskega peciva, kruha in pripravi slaščic ter omogoča pripravo bistveno večjih količin pekovskega peciva na uro.

Foto : arhiv Žito / Podravka

Tokratna investicija v Mariboru je sicer del lani uspešno zaključenega procesa, s katerim so pričeli že januarja 2022, z njim pa so ustvarili pogoje za dolgoročno vzdržno in uspešno poslovanje. Skupaj bodo v Žitu za vse naložbe namenili 16,2 milijona evrov, je še povedal Bujanović, prvi mož skupine Žito, ki skupaj zaposluje okoli 1000 ljudi, samo v Mariboru 230.

Žito predstavlja srce pekarske dejavnosti

Odprtja se je udeležila tudi predsednica uprave Podravke Martina Dalić, nekdanja hrvaška ministrica za gospodarstvo, ki je povedala, da Žito predstavlja srce pekarske dejavnosti znotraj te velike hrvaške živilske skupine.

Foto : arhiv Žito / Podravka

“V zadnjih treh letih in pol smo v Žitu opravili številne spremembe in investicije, s čimer smo podjetje preobrazili v moderno in učinkovito pekarsko podjetje. Danes odprta naložba predstavlja zadnji korak v transformaciji mariborske pekarne, saj želimo okrepiti svoj dominantni položaj na slovenskem trgu, hkrati pa postati relevanten pek na hrvaškem trgu ter v drugih sosednjih državah,” je dejala Dalić.

Ob tem je dodala, da Žito že zdaj izvozi več kot polovico svoje proizvodnje. Med pomembnejšimi tujimi trgi so Hrvaška, Italija, Avstrija in še nekatere zahodnoevropske države, kamor ne izvažajo le kruha, pač pa tudi slaščičarske proizvode.

Med gosti tudi minister Han

Med gosti slovesnega odprtja je bil tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki je dejal, da ga še posebej veseli, ker je do pomembnih vlaganj prišlo v Mariboru. S tem bodo namreč zaposleni v drugem največjem slovenske mestu imeli lepšo perspektivo, v prihodnje morda tudi boljši zaslužek.

Foto : arhiv Žito / Podravka

“Vsaka investicija, s katero lastniki dvigujejo konkurenčnost, je dobro tako za podjetje kot za zaposlene, nenazadnje pa tudi za državo. Če bo treba, bo država lahko Žitu tudi pomagala pri morebitnih naslednjih investicijah,” je še dejal Han.

Žito je ob podpori skupine Podravka začel nov investicijski cikel. Ob prenovljeni mariborski pekarni krepijo položaj na trgu kruha in pekovskega peciva v segmentu dopeke še v vrhniški pekarni, medtem ko je pekarna na Viču v Ljubljani namenjena proizvodnji svežih pekovskih izdelkov, pekarna v Lescah pa je specializirana za proizvodnjo manjših nišnih izdelkov.

“S tako razvejano organizacijo poslovanja vsak dan oskrbujemo več kot 1800 odjemnih mest po vsej Sloveniji, s širokim portfeljem in prepoznavnimi blagovnimi znamkami pa utrjujemo svojo pozicijo med vodilnimi slovenskimi podjetji v prehrambeni panogi,” je še pojasnil Bujanović.

Foto : arhiv Žito / Podravka
Foto : arhiv Žito / Podravka
Foto : arhiv Žito / Podravka
Foto : arhiv Žito / Podravka
Foto : arhiv Žito / Podravka
Foto : arhiv Žito / Podravka

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.