22:25, pon, 22. Jul

Dijaki zelo uspešni na splošni in poklicni maturi





Od skupno 6.294 kandidatk in kandidatov, ki so na 80 šolah v spomladanskem roku opravljali splošno maturo, je bilo uspešnih 92 odstotkov. Poklicno maturo je na 142 šolah od 8.204 kandidatk in kandidatov uspešno opravilo 90,2 odstotka. Na splošni maturi je vse točke doseglo 20 kandidatov, na poklicni 76.

Splošno maturo je tako letos opravilo 5.793 dijakov, medtem ko to ni uspelo 501 dijaku. Poklicno maturo pa je uspešno opravilo 7.400 kandidatov, neuspešni pa so bili 804 kandidati.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili rezultate letošnje mature, pojasnil, da se deleži uspešnih na maturi v zadnjih treh letih niso kaj bistveno spreminjali. To dokazuje, da je matura stabilno preverjanje znanja, je prepričan. Letos je bilo namreč na splošni maturi v spomladanskem roku uspešnih 92 odstotkov vseh kandidatov, v lanskem letu jih je bilo uspešnih 91,6 odstotka, leta 2022 pa 92 odstotkov, kažejo podatki Državnega izpitnega centra. Tudi pri poklicni maturi se je delež uspešnih gibal pri okoli 90 odstotkih.

Rezultati za mednarodno maturo

Mednarodno maturo, ki poteka na štirih gimnazijah, je opravljalo skupaj 73 dijakov iz Slovenije in 48 tujcev. Med vsemi, ki so opravljali mednarodno maturo, je kar 47 zlatih maturantov, kar pomeni, da so na mednarodni maturi dosegli vsaj 40 od skupaj 45 točk. Izjemen uspeh, torej vseh 45 točk, so dosegli štirje kandidati, je dejal Felda.

Zlati maturanti

Zlatih maturantov, ki so dobili spričevalo s pohvalo, ker so dosegli od 30 do 34 točk, je bilo na letošnji 30. splošni maturi 333, lani 316. Med najboljšimi je bilo 196 deklet in 137 fantov, prihajajo pa z 49 različnih gimnazij. Vseh 34 točk pa je letos doseglo 20 kandidatov, kar sta dva več kot lani. Med diamantnimi maturanti, torej tistimi, ki so dosegli vse točke, je 15 deklet in pet fantov.

Pohvala pri poklicni maturi

Maturitetno spričevalo s pohvalo pri poklicni maturi je po navedbah ministra doseglo 317 kandidatov, lani 356. Med najboljšimi je bilo 45 deklet in 31 fantov. Vseh 23 točk je torej doseglo 76 kandidatov, medtem ko jih je bilo lani 106. Od 8204 kandidatov na poklicni maturi je bilo 7324 dijakov in 880 ostalih.

Splošna in poklicna matura različni

Predsednik državne komisije za poklicno maturo Boris Dular je medtem izpostavil, da sta poklicna in splošna matura različni, a nobena ni slabša. “Ključno je, da je Slovenija s svojim sistemom v bistvu v evropskem vrhu pri zagotavljanju kakovosti,” je dejal. Pri tem je dodal, da si šole in ostale ustanove ne smejo zgolj prizadevati, da kandidati poklicno maturo opravijo in si tako zagotovijo možnost vpisa na višje šole, ampak je najpomembneje, da ti dijaki skozi leta izobraževanja uspešno pridobijo znanje in postanejo najboljši strokovnjaki na svojem področju. Predsednica državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Krajnc je na novinarski konferenci pojasnila, da na letošnji splošni maturi kršitev izpitne tajnosti niso zabeležili, kar kaže, da je sistem deloval tako, kot mora delovati. Danes predstavljeni rezultati so objektivni in verodostojni, kolikor je to na pedagoškem področju mogoče, meni.

Maturanti že lahko vidijo svoj rezultat

Kot je pojasnil direktor Državnega izpitnega centra (DIC) Darko Zupanc, lahko maturanti od 7. ure zjutraj vidijo svoj rezultat, začeli pa so teči tudi elektronski vpogledi, kjer lahko vidijo svoje izdelke, koliko točk jim je kje manjka in podobno. V prvih desetih minutah je rezultate pogledala polovica, do 8. ure skoraj 72 odstotkov. E-vpogledi v izpitno dokumentacijo in oddaja e-ugovora na oceno oziroma na način izračuna izpitne ocene bodo trajali tri delovne dni, do ponedeljka. Kandidati, ki niso bili uspešni, se lahko na jesenski rok prijavijo najkasneje do petka.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.