06:26, tor, 23. Jul

VIDEO: Donald Trump ustreljen, okrvavljen odpeljan z zborovanja





Bivši predsednik ZDA Donald Trump je preživel poskus atentata, potem ko so na njegovem političnem zborovanju v mestu Butler v Pensilvaniji odjeknili streli.

Trump je govoril na zborovanju privržencev, nakar sta odjeknila najmanj dva strela. Trump se je takoj prijel za desno uho, kamere pa so pokazale, da pri ušesu krvavi. V incidentu je umrl eden od udeležencev zborovanja.

Oglasil se je tudi Trump, ki se je zahvalil tajni službi in drugim policijskim agencijam za hitro ukrepanje.

Ameriški predsednik Joe Biden je po ostri obsodbi poskusa atentata na Donalda Trumpa govoril po telefonu z bivšim predsednikom ZDA, je na kratko sporočila Bela hiša, ki ni izdala podrobnosti vsebine pogovora.

Biden je nemudoma ostro obsodil napad in ga označil za bolnega. “Ne smemo dovoliti, da se to dogaja. Ne smemo biti takšni. Takšno politično nasilje v ZDA je nezaslišano in ga morajo vsi obsoditi,” je v nagovoru Američanom dejal Biden, ki se je čez noč vrnil v Belo hišo iz Delawara, kjer je preživljal vikend.

Napad obsojajo vsi ameriški politiki ne glede na stranko. Med prvimi so ga obsodili bivši predsedniki Bill Clinton, Barack Obama in George Bush mlajši. Vendar pa so nekateri republikanski politiki za atentat že začeli obtoževati demokrate.

Senator iz Ohia J.D. Vance, ki je v ožjem izboru za Trumpovega podpredsedniškega kandidata, je sporočil, da je atentat neposredna posledica tega, da Bidnova predsedniška kampanja trdi, da je Trump avtoritativni fašist, ki ga je treba zaustaviti za vsako ceno.

O samem atentatorju za zdaj še ni veliko znanega. Predstavniki tajne službe in FBI so na skupni novinarski konferenci v podeželskem kraju Butler v Pensilvaniji povedali, da še niso pripravljeni razkriti podrobnosti o atentatorju ali njegovem motivu, ker preiskava še poteka. Povedali pa so, da ni dokazov, da bo šlo za kaj drugega kot osamljenega strelca.

Atentator naj bi bil mlajši moški

Ameriške televizije na podlagi neimenovanih policijskih virov poročajo, da je bil atentator, ki so ga pokončali pripadniki tajne službe, mlajši moški star okrog 20 let. Streljal je s strehe poslopja blizu zborovanja in izven zavarovanega območja.

Trump je bil sredi političnega govora, ko so odjeknili streli, ki so prisotnim zveneli kot poki petard. Televizijski posnetki kažejo, da se je nenadoma prijel za desno uho in se vrgel na tla.

Nanj so se vrgli pripadniki tajne službe. Ko so ga spravili na noge, jih je zaprosil, naj mu dovolijo, da najde svoje čevlje, nato pa se je obrnil k množici, dvignil pest in večkrat vzkliknil: “Borba, borba, borba!”.

Agenti tajne službe so ga potem z vidno okrvavljenim ušesom odpeljali v bolnišnico. Njegova kampanja je sporočila, da je v redu, Trump pa je potem izdal kratko sporočilo za javnost z opisom dogodka.

“O strelcu, ki je mrtev, ni nič znanega. Ustreljen sem bil z nabojem, ki je prebil zgornji del mojega desnega ušesa. Nemudoma sem vedel, da je nekaj narobe, ker sem slišal šum, strele in takoj občutil naboj skozi kožo. Bilo je veliko krvi in zavedel sem se, kaj se dogaja. Bog blagoslovi Ameriko,” je sporočil.

Zadnji uspešen atentat na ameriškega predsednika – bivšega ali tistega na položaju – se je zgodil 1963, ko je bil v Dallasu ubit demokrat John F. Kennedy. Njegov brat Robert Kennedy je bil ustreljen leta 1968 med predsedniško kampanjo. Leta 1981 je bil izveden neuspešen atentat na predsednika Ronalda Reagana.

Nacionalni odbor republikanske stranke je po atentatu sporočil, da bo nacionalna konvencija za potrditev Trumpove predsedniške kandidature v Milwaukeeju potekala v skladu z urnikom.

Začela se bo v ponedeljek, Trump pa bo na koncu v četrtek sprejel nominacijo, poroča televizija CNN, ki navaja neimenovanega republikanskega uradnika.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.