13:41, tor, 16. Jul

Z dodatnimi ukrepi do hitrejšega reševanja zadev na upravnih enotah





Državni zbor je sprejel interventni zakon o ukrepih na upravnih enotah, ki pomembno prispeva k zmanjšanju administrativnih bremen in hitrejšemu reševanju upravnih zadev.

Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah med drugim odpravlja krajevno pristojnost pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem ter poenostavlja zaposlovanje tujcev.

Državni sekretar Ministrstva za javno upravo Jure Trbič je ob predstavitvi predloga zakona izpostavil, da je primarni cilj predloga razbremenitev upravnih enot in zaposlenih, saj upravni postopki, posebej s področja tujcev, terjajo precejšnje administrativno breme, hkrati pa se število teh postopkov v zadnjih letih precej povečuje.

“Zaostanki pri reševanju teh zadev so že tako dolgi, da povzročajo stiske ljudem in gospodarsko škodo,” je povedal Trbič ter dodal, da predlog uvaja dve poglavitni rešitvi, s pomočjo katerih bodo upravne enote “malce lažje zadihale”, in sicer odpravo krajevne pristojnosti pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem ter začasno poenostavlja postopke za zaposlovanje tujcev.

Ukinitev krajevne pristojnosti v tujskih zadevah omogoča enakomernejšo obremenitev upravnih enot, kar bo v povprečju skrajšalo čas reševanja zadev; saj se pričakuje manj povpraševanj uporabnikov javnih storitev o statusu njihove vloge.

Zakon uvaja tudi ureditev, ki bo po pridobitvi začasnega dovoljenja tujcem omogočila delo in prebivanje v Sloveniji, medtem ko bo postopek na upravni enoti do končne odločitve tekel dalje. Navedeno bo omogočilo hitrejši vstop tujcev na trg dela v Republiki Sloveniji ter njihovo hitrejšo integracijo in povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.