20:43, tor, 16. Jul

VIDEO: Univerza Alma Mater Europaea v jesen z novimi študijskimi programi





Na današnji novinarski konferenci, ki se je odvila v prostorih Univerze Alma Mater Europaea, so predstavili nove študijske programe: Psihoterapevtska propedevtika, Kibernetska varnost v posebnih poslovnih in javnih sistemih ter Avtizem. Hkrati so spregovorili o odmevni in uspešni Erasmus+ poletni šoli ISH, beseda pa je tekla tudi o Skupščini Evropske zveze zasebnega visokega šolstva na Alma Mater v Mariboru.

Odmevna in uspešna Erasmus+ poletna šola ISH

V preteklem teden so zaključili prvo poletno šolo na temo Heritologija, ki se ukvarja s kulturno dediščino. Anja Hellmuth Kramberger, vodja Erasmus+ poletne šole ISH, je ob tem povedala: “V teh petih dneh smo imeli predavanje z več kot 30 predavatelji iz cele Evrope, s skoraj 40 študenti iz različnih evropskih držav, Cipra, Hrvaške, Avstrije in Slovenije. Zelo pomembno je, da smo bili v dialogu. Nismo obravnavali le lepe dediščine, temveč tudi težko dediščino.”

“Evropejci se moramo zavedati svoje identitete, to je ključ za premagovanje politične nestabilnosti in konfliktov”

Častni pokrovitelj poletne šole je bil Borut Pahor, bivši predsednik Republike Slovenije, ki je odprtje šole pospremil z besedami: “Evropejci se moramo zavedati svoje identitete, to je ključ za premagovanje politične nestabilnosti in konfliktov. Naša identiteta temelji na bogati kulturni dediščini, skupnih vrednotah in zgodovinskih izkušnjah, ki nas povezujejo in nam omogočajo, da se soočimo s sodobnimi izzivi.”

Vir: Univerza Alma Mater Europaea

Poletna šola je bila sicer organizirana v sodelovanju z Oddelkom za arheologijo Univerze v Ljubljani, Narodnim muzejem Slovenije, Parkom vojaške zgodovine Pivka in podjetjem Krasen Kras.

V jesen z novimi študijskimi programi

Eden izmed novih programov je “Psihoterapevtska propedevtika”

Robert Oravecz, dr. med., psihiater in psihoterapevt, je povedal, da je posebnost programa to, da ponudijo vsem študentom kot izbirne predmete vse tiste, ki so v sklopu propedevtike, kar po eni strani prinaša pomembne elemente samospoznavanja: “Kar je za mlade ljudi pomembno, po drugi strani pa se bo mogoče kdo med njimi odločil, da se izobražuje na tem področju. Ta program ponujamo tudi drugim, ki imajo končano 1. stopnjo katere koli visokošolske ustanove. “

“Propedevtika je zahteva in obenem vstopnica v psihoterapevtsko izobraževanje. Po eni strani je samospoznavni program, po drugi strani ponuja zelo kvalitetno znanje osnovnih predmetov, kot je psihopatologija, psihiatrija, psihologija, tudi zakonodaja,” je povedal in dodal, da načrtujejo več kot 100 ur samospoznavnih skupin, tako bodo lahko študenti spoznali, kaj jim najbolj ustreza. Povedal je, da je v Sloveniji veliko ljudi, ki imajo za seboj hudo travmatsko izkušnjo, in da smo ena redkih držav, kjer kvalitetne podpore tem ljudem ni.

“Kibernetska varnost v posebnih poslovnih in javnih sistemih”

Matej Mertik, vodja programov za splet in informacijske tehnologije, je dejal: “Na področju digitalnih tehnologij smo v zadnjih letih razvili kompleten steber študijskih programov od prve stopnje do doktorske stopnje in seveda sledimo potrebam in trendom. Vemo, da so varnostne potrebe ene ključnih stvari, s katerimi se ukvarjamo.”

Program kibernetske varnosti je zasnovan za zagotavljanje najkakovostnejšega znanja in veščin na tem področju, dostopnih in prilagojenih različnim velikim sistemom in kritični infrastrukturi, kot so gospodarstvo, energetika, zdravstvo, železnice, javne organizacije, varnostne sile in druge, je še dodal.

Med programi tudi podiplomski študij smer “Avtizem”

Leta 2024 je Center za nadzor in preprečevanje bolezni ugotovil, da ima en od 36 otrok motnjo avtističnega spektra, kar predstavlja več kot 300-odstotno povečanje v zadnjih 20 letih.

“Cilj študija je, da študenti postanejo kompetentni strokovnjaki in usvojijo metode za diagnosticiranje in zdravljenje motenj avtističnega spektra, kar prispeva k izboljšanju življenja oseb z MAS in njihovih družin,” je izpostavil profesor Vladimir Trajkovski.

Ludvik Toplak, rektor Univerze Alma Mater Europaea, je dejal: “Študijski programi Alma Mater združujejo bogato kulturno dediščino humanistike in rešujejo sodobne izzive prek interdisciplinarnega pristopa, ki vključuje digitalno, medicinsko in okoljsko humanistiko.”

Ludvik Toplak, rektor Univerze Alma Mater Europaea, je še dejal: “Delamo to, kar drugi ne delajo. Sledimo določenim principom. Prvi je princip kakovosti, ki se utrdi v konkurenci in to v mednarodni konkurenci. Drugi princip je relevanca, odgovor na resnične potrebe življenja, prakse. Relevanca izobraževanja se pokaže v zaposljivosti diplomantov, relevanca raziskovalnega dela pa v inovacijah v praksi. Tretje je racionalizacija, racionalno trošenje denarja, predvsem proračunskega denarja.”

Dodal je, da gledajo na to, da najboljše izkušnje v svetu prinesejo k njim.

Barbara Toplak Perovič pred dnevi izvoljena za novo podpredsednico EUPHE

Univerza Alma Mater Europaea v Mariboru je sicer pred dnevi gostila vodstvo Evropske zveze zasebnega visokega šolstva (EUPHE), evropske mreže nedržavnih visokošolskih ustanov, ki povezuje neodvisne in inovativne visokošolske ustanove iz vse Evrope, ki si prizadevajo za odličnost v izobraževanju, raziskovanju in družbenem vplivu.

“Z veseljem gostimo tako ugledne goste in strokovnjake s področja visokega šolstva na naši univerzi. Srečanje je priložnost za izmenjavo idej in krepitev kakovosti izobraževanja, spodbujanje raziskovanja ter prispevanje k družbenemu vplivu zasebnih visokošolskih ustanov. Poleg tega zveza deluje za izboljšanje sodelovanja med svojimi članicami ter oblikovanje skupnih pristopov in strategij, ki prispevajo k razvoju evropskega visokošolskega prostora,” je tedaj povedala Barbara Toplak Perovič, ki je bila ob tej priložnosti izvoljena za novo podpredsednico EUPHE. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.