18:25, sob, 27. Jul

Anita Ogulin bo pokopana z vojaškimi častmi





Priznano slovensko humanitarko Anito Ogulin, ki se je poslovila po težki bolezni, kot smo poročali včeraj, bodo kot prejemnico zlatega reda za zasluge pokopali z vojaškimi častmi.

Letos ji je predsednica RS podelila najvišje priznanje RS

Aprila letos ji je predsednica republike Nataša Pirc Musar podelila najvišje priznanje Republike Slovenije, državno odlikovanje zlati red za zasluge. V uradu predsednice se tedaj zapisali: “Anita Ogulin je s svojim delom prispevala k uresničevanju odprte, otrokom prijazne družbe, k zagotavljanju varnega otroštva in mladosti ter enakih možnosti za vse otroke. Njeno delo in dosežki na področju socialnega varstva in dobrodelnosti so izjemni, za vedno dragoceni. Podeljeno odlikovanje je tako izraz globoke in iskrene hvaležnosti za njeno srce, polno neizmerne dobrote in sočutja do sočloveka.”

Kako poteka pogreb z vojaškimi častmi? 

“Pri državnem pogrebu z vojaškimi častmi sodelujeta Garda Slovenske vojske in Policijski orkester v ustrezni zasedbi. Gardisti Slovenske vojske nosijo žaro pokojnika ali pa na vozičku vozijo krsto, ki je prekrita z zastavo Republike Slovenije. Gardisti prav tako nosijo sliko pokojnika in v primeru žarnega pogreba zloženo zastavo Republike Slovenije. Na pogrebu je prisoten tudi častni oddelek Garde Slovenske vojske. Policijski orkester igra žalostinke in trobentač na koncu, ob položitvi žare ali krste v grob, žalostinko “Domovini”. Gardisti položijo v grob žaro ali krsto in po zaigrani žalostinki “Domovini” izročijo svojcem zastavo in sliko pokojnika,” so sicer pred leti v protokolu pojasnili za Slovenske novice.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.