22:15, pon, 22. Jul

FOTO in VIDEO: V Energetiki Maribor začeli z naložbo v kotel na lesno biomaso





Energetika Maribor je danes slovesno položila temeljni kamen za novo kotlovnico na lesno biomaso. Ta pomemben projekt bo prispeval k trajnostni energetski prihodnosti mesta, saj bo proizvodnja in distribucija toplote temeljila na obnovljivem viru – lesni biomasi.

Predviden začetek del je proti koncu tega meseca, zaključek del pa je pričakovan v sredini februarja 2025. Nova kotlovnica bo zagotavljala 5 MW toplotne energije, pri čemer bo kot gorivo uporabljala lesne sekance referenčne kakovosti P100 M55. S tem bo Energetika Maribor povečala delež obnovljivih virov energije (OVE) za dodatnih 15 %.

Pridobili so nepovratna sredstva 

Za to investicijo je Energetika Maribor pridobila nepovratna sredstva v višini nekaj več kot 1,3 milijona evrov iz naslova načrta za okrevanje in odpornost (NOO) prestrukturiranja daljinskih sistemov na OVE za obdobje 2023 do 2025 Ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Skupna vrednost investicije znaša približno 4,5 milijona evrov z DDV (3,7 milijona evrov brez DDV).

Kotlovnica na lesno biomaso bo proizvajala in distribuirala 5 MW toplotne energije, ki bo preko sistema daljinskega ogrevanja MO Maribor s toploto oskrbovala več kot 13.800 odjemalcev.

Objekt bo imel tlorisne dimenzije 35 × 20 m in površino 700 m². Zasnovan je kot enoetažni z ravno streho na višini 14,6 m.

Nahajal se bo na Jadranski cesti 28 v Mariboru, na sedežu Energetike Maribor, in bo priključen na obstoječo energetsko in komunalno infrastrukturo, vključno z vročevodom, vodovodom in kanalizacijo. Objekt bo opremljen s sistemi za 24-urno samodejno nadzorovano in varno delovanje, vključno z nadzorno sobo, kjer bodo spremljali obratovanje in izvajali meritve.

Uporaba lesne biomase kot goriva bo zmanjšala odvisnost od fosilnih goriv, emisije iz kotla pa bodo znotraj zakonsko določenih mejnih vrednosti, kar zagotavlja nizko onesnaževanje zraka.

Trajnostna prihodnost Maribora

Gradnja kotla na lesno biomaso je pomemben korak k trajnostni prihodnosti Maribora. Poleg ekoloških koristi bo projekt prispeval k energetski neodvisnosti in zanesljivosti oskrbe s toploto za lokalno skupnost.

Direktor Energetike Maribor Jože Hebar je ob položitvi temeljnega kamna poudaril: »Z izgradnjo nove kotlovnice na lesno biomaso krepimo našo zavezo k trajnostnemu razvoju. Ta investicija bo pomembno prispevala k energetski neodvisnosti in okoljski odgovornosti našega mesta.«

»Ta temeljni kamen ne naznanja le našega novega gradbenega projekta, temveč je simbol zaveze Skupine JHMB k trajnostnemu razvoju in izboljšanju energetske stabilnosti, neodvisnosti in učinkovitosti. Investicije v obnovljive vire energije so del naše dolgoročne strategije reševanja izzivov na področju energentov in izboljšanja kakovosti življenja Mariborčank in Mariborčanov. Energetika Maribor je doslej uspešno izpeljala že več projektov v tej smeri (postavitev sončnih elektrarn, izgradnja visokotemperaturne črpalke Pristan …), zato se vsem zaposlenim zahvaljujemo za odlično delo,« je ob tej priložnosti povedal direktor Javnega holdinga Maribor mag. Andrej Rihter.

Župan MO Maribor Saša Arsenovič pa je dodal: »Ta nova pridobitev ni le infrastruktura, temveč simbol našega skupnega prizadevanja za boljše življenje v tem mestu. Ponosni smo, da lahko stopamo v korak z najbolj naprednimi evropskimi mesti, ki vlagajo v trajnostne rešitve. Danes postavljamo temelje za bolj trajnostno prihodnost Maribora. To je prihodnost, ki jo ustvarjamo skupaj, z vizijo, trdim delom in neomajno predanostjo k boljšemu življenju za vse nas.«

Projekt predstavlja pomemben korak v smeri trajnostnega razvoja in povečevanja energetske učinkovitosti v Mariboru. Energetika Maribor se veseli začetka del in pozitivnega vpliva, ki ga bo nova kotlovnica imela na lokalno okolje in skupnost.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.