18:28, pon, 22. Jul

Globalni izpad: Težave imajo tudi podjetja, banke in letališča v Sloveniji





Zaradi širšega globalnega izpada informacijskih sistemov se s težavami soočajo tudi nekatera podjetja v Sloveniji. Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana imajo težave s sistemi za prijavo na let, zato trenutno prihaja do manjših zamud v odhodih letal. S težavami se soočajo tudi v novomeški Krki, so potrdili za STA.

Zaradi tehničnih težav so danes ovirana poslovanja bank, letališč in podjetij po vsem svetu.

Na ljubljanskem letališču imajo težave z informacijskimi sistemi prevoznikov za prijavo na let, zato trenutno prihaja do manjših zamud v odhodih letal. “Da bi čim bolj omejili vpliv na promet, že prilagajamo naše procese, na primer ročno prijavljamo potnike na lete,” so potrdili za STA.

Zaenkrat s strani letalskih prevoznikov še nimajo informacij o odpovedih letov. Potnikom priporočajo, da status svojih letov preverijo na spletni strani ali neposredno pri prevozniku. Če let ni prestavljen ali odpovedan priporočajo, da se na letališče odpravijo prej kot običajno.

Da se soočajo s tehničnimi težavami, so medtem potrdili tudi v Krki. “S težavami v Windows okolju, s katerimi se danes srečuje dobršen del sveta, se soočamo tudi v Krki. Sodelavci informacijske tehnologije intenzivno odpravljajo težave in stanje se stabilizira. Vpliva na poslovanje ne pričakujemo,” so v službi za odnose z javnostmi pojasnili za STA.

Portal Moja Dolenjska je medtem poročal, da je po informacijah zaposlenih v Krki prišlo do izpada celotnega računalniškega sistema, zaradi katerega je obstala proizvodnja, zaposlene pa so pošiljali domov.

Po poročanju tujih medijev naj bi do tehničnih težav prišlo zaradi pomanjkljive posodobitve antivirusnega programa podjetja za kibernetsko varnost CrowdStrike. Naprave z operacijskim sistemom Windows se tako ob zagonu soočajo s t. i. modrim zaslonom smrti, zaradi česar se jih ne da uporabljati.

Pri tehničnih težavah, s katerimi se trenutno soočajo organizacije po vsem svetu, gre glede na javno dostopne podatke za izpad zaradi tehnične napake, in ne za kibernetski napad, so za STA navedli na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT. Prizadetim uporabnikom svetujejo, da se obrnejo na tehnično pomoč CrowdStrike.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.