18:11, sob, 27. Jul

Golob v funkciji ministra za obrambo slovesno na prve sestanke





Premierja Roberta Goloba bodo danes z vojaškimi častmi pozdravili na ministrstvu za obrambo. Dopoldne ga namreč v funkciji ministra za obrambo, ki jo bo opravljal do imenovanja novega ministra, čaka delovni sestanek z vodstvom ministrstva, so napovedali na ministrstvu.

Golob je funkcijo ministra za obrambo prevzel po izvolitvi dosedanjega ministra Marjana Šarca na mesto evropskega poslanca. Ob tem je napovedal, da bo ime novega ministra ali ministrice poiskal nekje do konca poletja.

Danes bo tako v funkciji ministra najprej opravil delovni sestanek z vodstvom ministrstva, imel pa bo tudi širši kolegij z vodji organizacijskih enot in organov v sestavi.

Ob slovesnem prihodu ga bodo na ministrstvu pričakali z vojaškimi častmi, tako kot so pred dnevi po protokolu, ob spremljavi orkestra Slovenske vojske, z njega pospremili zdaj že nekdanjega ministra Šarca.

Šarec in Golob sta pogovor o delu ministrstva opravila kar v Washingtonu, ob robu nedavnega vrha zveze Nato, ki se ga je Šarec udeležil kot zadnje mednarodne obveznosti v funkciji ministra.

Golob je takrat med drugim ocenil, da višina obrambnih izdatkov za leti 2025 in 2026 ustreza mednarodnim obvezam Slovenije do zavezništva Nato. Odmevala pa je tudi njegova napoved, da bi lahko Slovenija preko finske vlade kupila osemkolesnike podjetja Patria. Ob tem je sicer zagotovil, da bo pogodba, če bo sklenjena, predvidevala izvedbo plačila neposredno med ministrstvoma obeh držav, zaradi česar bo preglednost posla na najvišji možni ravni.

Vlada je sicer minuli teden na dopisni seji za državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo vnovič potrdila Damirja Črnčeca, po tistem, ko mu je funkcija prenehala avtomatično, s prenehanjem funkcije Šarcu.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.