17:28, sre, 24. Jul

Odziv ravnateljice vrtca: “Dogodek iskreno obžalujemo”





Poročali smo o dogodku v Sladkem Vrhu, kjer sta 5-letna fantka odšla iz šole, našli so ju nekaj kilometrov stran. Celotni članek je na voljo TUKAJ.

Ravnateljica OŠ Sladki Vrh Andreja Košti se je na dogodek odzvala, njen odziv objavljamo v celoti: “V torek, 23. 7. 2024, sem bila ob 9.35 s strani pomočnice ravnateljice Maje Breznik obveščena, da v vrtcu aktivno iščejo dva otroka. Pomočnica me je obvestila, da sta otroka v copatih, saj so bile njune stvari in čevlji še vedno v garderobi. Vsi zaposleni so otroka aktivno iskali v vseh prostorih vrtca, nato so iskanje razširili na zunanji del igral, ki je zaprt in zagrajen.”

“Omenjena otroka sta se v vrtcu že večkrat skrila, zato so se zaposleni prvih nekaj minut osredotočali na iskanje znotraj hiše vrtca. Svoje iskanje so nato razširile še na bližnjo okolico vrtca ter o dogodku obvestile PP Šentilj (klic na 113) in starše otrok (okoli 9.45). V vrtec sem se odpravila tudi sama,” pojasni.

Dečka del poti pretekla

“Ob mojem prihodu, okoli 10.00, so bili pred vrtcem že zbrani starši otrok, otroka, policisti PP Šentilj. Ugotovljeno je bilo, da sta otroka odšla iz vrtca skozi vhodna vrata, ter se odpravila domov, k enemu od otrok. Otroka sta, po njunem pripovedovanju, odšla načrtno skozi vhodna vrata vrtca, kljub temu, da je kljuka vrat na primerni višini v skladu s Pravilnikom o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca, saj je vrtec star 4 leta. Fantka je na njuni poti našla mama enega izmed njiju, ki je bila na poti v vrtec. Dečka sta povedala, da sta del poti prehodila, del pa pretekla,” pojasnjuje.

Vzgojiteljici, pri katerih sta bila otroka na ta dan v skupini, sta se staršem opravičili ter še enkrat predstavili potek iskanja in obveščanja. Prav tako sta podali izjavo za policijski zapisnik.

“Po pregledu dogodkov sem sklicala vse prisotne zaposlene še enkrat opozorila na dodatno pozornost, ter dosledno upoštevanje hišnega reda. Čeprav je bilo že v času iskanja jasno, da so bila vsa vrata v vrtcu zaklenjena in vsi delavci v skladu z razporedom in organizacijo v svojih načrtovanih oddelkih,” pojasni.

V skupini, kjer sta bila fantka, je bilo na ta dan prisotnih 19 otrok in 3 strokovne delavke. Vsi strokovni delavci so bili ta dan razporejeni po razporedu za organizacijo dela čez poletne počitnice, ki je bil pripravljen že ob koncu meseca junija.

“Na zaključni konferenci, ki smo jo imeli 20. 6. 2024, je pomočnica ravnateljice strokovnim delavcem vrtca predstavila natančno organizacijo dela skozi poletne počitnice, ter dodatno poudarila pomen upoštevanja hišnega
reda. Vsi zaposleni imajo univerzalen ključ, ki odklepa in zaklepa vsa vrata v vrtcu. V skladu z navodili zaklepamo vsa vrata, kjer so nameščene kljuke na standardni velikosti. Zaklenjena niso edino vhodna vrata vrtca, ki imajo kljuko nameščeno na višji položaj in so vrata s sistemom, ki je predpisan za zagotavljanje požarne varnosti. Nikoli do včerajšnjega trenutka še nihče od otrok v dopoldanskem času ni poskusil odpreti vrat in zapustiti prostore vrtca,” je še dodala Andreja Košti.

O dogodku je še isti dan obvestila župana naše občine, prav tako pa bo dogodek raziskal poleg policije tudi Inšpektorat republike Slovenije za šolstvo, nam je dejala.

“Dogodek iskreno obžalujemo. Staršem sem se v imenu zaposlenih in tudi svojem imenu takoj opravičila,” zaključi.

Inšpektorat RS za šolstvo pa nam je dejal, da so z inšpekcijskim postopkom začeli po medijskih obvestilih o dogodku: “preverjamo zagotavljanje varnosti v omenjenem zavodu. Glede na dejstvo, da se je sam postopek šele začel, ugotovitev še ne moremo podati. V vseh tovrstnih primerih je vloga Inšpektorata RS za šolstvo preveriti vidike zagotavljanja varnosti otrok, organizacije dela in nadzor nad otroki.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.