00:28, čet, 25. Jul

Bruselj Slovenijo pozval k ureditvi financiranja RTVS





Evropska komisija je v danes objavljenem letnem poročilu o vladavini prava Slovenijo pozvala k ureditvi financiranja Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Obenem jo poziva k dokončanju ukrepov za zvišanje plač sodnikov in tožilcev, potem ko slovenske oblasti še niso v celoti uresničile odločbe ustavnega sodišča.

Komisija na podlagi pogovorov z različnimi deležniki v Sloveniji ugotavlja, da je nov model upravljanja RTVS prispeval k njegovi neodvisnosti, vendar pa se sooča s finančno krizo. “Potrebne so spremembe v financiranju, da bi zagotovili ustrezna sredstva,” piše v poročilu.

Bruselj tako Sloveniji priporoča, naj sprejme pravila oziroma vzpostavi mehanizme, ki bodo javnemu mediju omogočili zadostna sredstva za izvajanje javne službe in obenem zagotovili njegovo neodvisnost.

Na področju neodvisnosti sodstva pa medtem Evropska komisija Sloveniji priporoča, naj “dokonča ukrepe za zvišanje plač sodnikov in državnih tožilcev, pri čemer naj upošteva evropske standarde”.

Ob tem so zapisali, da je sicer država od lanskega poročila na tem področju naredila določen napredek. Po lanskem priporočilu, naj sprejme ukrepe za zvišanje plač sodnikov in državnih tožilcev, je namreč slovenska vlada predlagala delno zvišanje plač, ustavno sodišče pa je določilo, kako uresničiti odločbo o neustavnosti sodniških plač iz junija 2023.

Rok za njeno uresničitev se je iztekel v začetku januarja letos, kar je sprožilo tudi stavko sodnikov in državnih tožilcev, so spomnili v Bruslju.

Vlada je sicer pretekli četrtek predlog zakona o sodniških in tožilskih plačah umaknila iz zakonodajnega postopka, saj da ta zaradi dopolnilne odločbe ustavnega sodišča iz junija letos ni več potreben. Plače za avgust bodo sodnikom rednih sodišč, državnim tožilcem in državnoodvetniškim funkcionarjem izračunali po novi plačni lestvici, določeni v dopolnilni odločbi.

VIR STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.