20:21, sre, 24. Jul

FOTO: Za Slovencem na Švedskem izginila vsaka sled. Svojci so obupani





35-letni Mitja Valentan, ki zaradi svoje bolezni nujno potrebuje zdravniško pomoč, je pred 12 dnevi izginil na Švedskem. Govorili smo z njegovim očetom Silvestrom Valentanom, ki je dejal, da sta njegova žena Ivica, mama Mitje, in on obupana, saj ima Mitja velike težave zaradi shizofrenije in da si neskončno želita, da ga čim prej najdejo.

Po pomoč so se obrnili tudi na švedsko policijo, a dobili odgovor, da so z njegovim sinom govorili, preden je izginil. “Takrat so dejali, da ne morejo ukrepati, če se nič ne zgodi,” nam je dejal pretresen oče. Boji se, da se je sinu v tem času kaj zgodilo in upa, da ga bodo našli in združili z družino, sploh pa pomagali, da se mu psihično stanje popravi.

35-letni Mitja Valentan, ki sicer prihaja iz okolice Maribora, iz Spodnjih Jablanc, Zgornja Korena, v občini Duplek, je visok okoli 1,80 metra, atletske postave, črnih las. Pogrešan je okrog 12 dni, po zadnjih podatkih naj bi se nahajal nekje na Švedskem.

Sprva je bil na dopustu pri sorodnikih na Danskem. Potem pa bi se moral 6. julija 2024 z vlakom odpraviti v Slovenijo. Žal pa se je usedel na napačen vlak in se z njim odpeljal na Švedsko. Nekaj časa ni jemal zdravil za shizofrenijo,  njegovo psihično stanje se je poslabšalo, zaradi težav pri prevozu pa verjetno še bolj, meni oče Silvester. Vedo, da je bil 9. julija v mestu Norrköping, kjer so ga sprejeli čez noč v psihiatrični kliniki, a naslednji dan so ga izpustili. Pot je nadaljeval proti Stockholmu, so zapisali na Facebooku.

Oče Silvester je potrdil to, kar se širi po družbenih omrežjih. Da so zadnji stik z Mitjo imeli 11. julija zvečer po elektronski pošti. Sumijo, da pri sebi nima več nobenih dokumentov, niti kreditne kartice ali telefona. Zato tudi ne morejo priti v stik z njim. Starša in sorodnike, sestrično, ki je na Facebooku objavila v imenu staršev prošnjo za pomoč pri iskanju Mitje, ter druge skrbi, saj naj bi ga, po besedah očeta Silvestra, policija “imela dvakrat v rokah, a obakrat so ga izpustili. Rekli so nam, da ne morejo nič narediti, ker se ni nič zgodilo”.

Sestrična je na Facebooku objavila tudi zadnje fotografije Mitje. Te je domačim poslal, preden je za njim izginila vsaka sled. Sumijo, da so fotografije iz Stockholma ali okolice (Västerbron). Najverjetneje je Mitja v istih oblačilih, menijo. 

Pogrešani Mitja Valentan. Vir: Facebook

Preden je izginil, so mu po dogovoru z njim domači urejali začasne dokumente,  poslali so mu vozniško dovoljenje in potni list. Skušali so ga spraviti z letalom v Slovenijo ali na eno od letališč, ki so blizu Slovenije, a se je žal zalomilo. Mitja je izginil brez sledu, je brez dokumentov in brez denarja. Stika z njim ne morejo vzpostaviti na noben način.

Fotografija, ki jo je Mitja Valentan poslal svojcem, preden je izginil. Vir: Facebook

Oče Silvester je potrdil, da so se obrnili na slovensko zunanje ministrstvo in na slovensko veleposlaništvo v Köbenhavnu, nato še na švedsko policijo.

Če se mogoče mudite na Švedskem ali imate kakršne koli podatke o tem, kje se nahaja Mitja Valentan, lahko to sporočite njegovim svojcem. Prav tako tudi kakšne napotke, kako in kje bi ga lahko hitreje našli: 
– sestrična Marjanca,  tel.: 0038641838232 oziroma elektronski naslov: marjanca.prelog@gmail.com.
– mama Ivica Valentan, telefon 040 875-778
– oče Silvester Valentan, telefon oče 041 274-983

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.