00:18, čet, 25. Jul

Slovenija bo mednarodnim humanitarnim organizacijam do leta 2026 namenila 3,3 milijone evrov





Vlada je na današnji seji potrdila, da bo Slovenija različnim mednarodnim humanitarnim organizacijam v obdobju do leta 2026 namenila prispevke v skupni vrednosti 3.287.000 evrov, od tega nekaj več kot milijon evrov za razvojne in dobra dva milijona evrov za humanitarne prispevke.

Največji delež sredstev bo namenjenih Svetovnemu programu za hrano (WFP) pod okriljem ZN, in sicer za prehransko varnost na Afriškem rogu, v Sahelu in na Haitiju. Za prehransko varnost v teh regijah bo Slovenija do leta 2026 skupno prispevala 1,8 milijona evrov.

Več kot 200.000 evrov bo vlada v obdobju do leta 2026 skupno namenila tudi za program dela in proračun odbora za razvojno pomoč Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD DAC) ter v osrednji sklad ZN za nujen odziv (CERF).

Po 180.000 evrov bo vlada v tem obdobju namenila še v sklad za najmanj razvite države za podnebje (LDCF) ter skladu OZN za prebivalstvo (UNFPA) za osnovno delovanje, še 160.000 evrov pa v Mirovni in humanitarni sklad za ženske (WPHF).

Poleg tega bo Slovenija z vložki po nekaj deset tisoč evrov financirala še številne druge mednarodne organizacije, sklade in programe, večinoma pod okriljem Združenih narodov – med drugim bo sredstava namenila uradu visokega komisarja za človekove pravice (OHCHR), oddelku ZN za politične zadeve in izgradnjo miru (DPPA), inštitutu OZN za preučevanje razorožitve (UNIDIR) in več programom za enakost spolov in boj proti nasilju nad ženskami

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.